1xbet betist supertotobet
Bugun...



Çetin Osman Budak'tan Turizm Bakanı Ersoy'a TÜRSAB eleştirisi!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a TÜRSAB seçimleri hakkında soru yöneltti.

facebook-paylas
Güncelleme: 11-12-2019 18:05:41 Tarih: 11-12-2019 11:08

Çetin Osman Budak'tan Turizm Bakanı Ersoy'a TÜRSAB eleştirisi!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a, kamuoyunun merak ettiği soruları yöneltti. Budak, çok sayıda otel, seyahat acentası sahibi biri olan Ersoy’un, sektörde haksız rekabete yol açtığını belirtirken, TÜRSAB seçimlerinde taraf tutan Bakanın, seçimin hemen ardından TÜRSAB’a müfettiş gönderdiğini bildirdi. Budak, bu durumların etik olup olmadığını sordu.

 
“SEKTÖRDEN GELEN BAKAN SEKTÖRE KÖSTEK OLUYOR”
Bakanlık bütçesi üzerine CHP adına konuşma yapan Çetin Osman Budak, Türkiye’nin yüz akı olan turizm sektöründe rekorların kırıldığını, bunda en büyük faktörün turizm emekçileri olduğunu söyledi. Budak turizm emekçilerine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bakanlık bütçesinin 2020 yılında 537 milyon lira düşürülmesinin sektör adına önemli bir eksiklik olduğunun altını çizen Budak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuşmasını hatırlatarak, “Sayın Oktay gelecek yıl turizm gelirinin yüzde 20 artacağını söyledi.

Ancak, turizm sektöründe bu hedefin tutturulması mümkün olmayan birtakım gelişmeler yaşandı. Birincisi, sektörle istişare edilmeden "Tanıtım Ajansı" adı altında bir fon getirildi. Bir tarafta özel hukuk, öbür tarafta da kamu hukuku var. Özel hukuka göre topluyorsunuz ve harcıyorsunuz, kamu hukukuna göre de denetliyorsunuz. Peki, bu elde edilen geliri kim denetliyor? Özel denetim kurumları denetliyor. Bu yetmedi, üç ay sonra tekrar bütçe görüşmeleri esnasında yüzde 2 konaklama vergisi getirildi. Bunlar aslında KDV benzeri vergilerdir. Konaklama vergisi dünyada -Sayın Bakan gayet iyi bilir- yerel yönetimlere verilir, en azından yarısı yerel yönetimlere verilir ama burada böyle bir şey yok. Hazinenin açıklarını kapatmak üzere çok gelişmiş, iyi noktalara gelmiş bir sektörün paçasından tutup aşağı çekiyorsunuz. Yazıktır, hem de bir sektör mensubu olan Bakanla bunu yapıyorsunuz. Yani sektörün geliştirilmesi gerekirken köstek olmak hele şu kriz döneminde, finansal kriz döneminde hangi akla hizmettir, onu bilmiyorum” dedi.

Sektörde aslında işlerin iyi gitmediğini ve satışa çıkarılan tesis sayısının bin 750’ye ulaştığını ifade eden Çetin Osman Budak,

“Sektörün girdi maliyetleri yine olmaz seviyelere çıkmış. Buralarda destek beklerken sektöre tekrar köstek olunuyor. Burada turizm çalışanlarının durumu var. Eğer konaklama sektöründe siz personelin üzerindeki yükleri kaldırırsanız, sektöre de "Bir koşulla, ancak bunu yapıp çıkarmayın." derseniz kalifiye elemanını altı ay çalıştırıp altı ay çıkarmak zorunda kalmaz” ifadelerini kullandı.

 

Turizm Bakanı Ersoy’un, 2 hafta önce Antalya’da yaptığı konuşmada 1saat sektörü anlattıktan sonra salonu terk ettiğini söyleyen Budak, “Sunumunu bitirdikten sonra salondan ayrıldı. Sektörü dinlemezseniz sektöre çözüm üretemezsiniz”

 

“BAKANIN ŞİRKETLERİ HAKSIZ REKABET YARATIYOR”
Bakan Ersoy’un geçtiğimiz hafta yapılan TÜRSAB seçimlerine müdahil olduğunu kaydeden Budak,

“Seçimler bitti ve şu anda TÜRSAB'da 3 müfettişinizin denetim yaptığı söyleniyor. Tabii ki denetleteceksiniz, tabii ki kurumlar denetlenmek üzere yapılanmışlardır, daha düzgün iş yapabilmesi için denetlenmelidir ama seçimin hemen arkasından 3 denetçinin gönderilmesi şaibelidir. Ayrıca yine şu anki Başkanın, TÜRSAB Başkanı'nın kendi özel işletmelerine de Maliye müfettişleri gönderdiğiniz söyleniyor. Bu iddialar doğru mudur Sayın Bakan? Bu iddialar doğruysa felaket. O zaman bu sektörde, kendiniz aslında sektörü gayet iyi bilen birisisiniz hem tur operatörlüğü şirketiniz var hem konaklama şirketleriniz var otelleriniz var fakat sektörün karşısında aynı zamanda da onlarla rekabet ediyorsunuz. Bu haklı bir rekabet olabilir mi? Böyle bir rekabetin tek taraflı bir rekabet olmadığını kim iddia edebilir? Aynı zamanda da elinizdeki devlet gücüyle kurumları eğer baskı altına alırsanız orada özgürlükten bahsedemezsiniz. Turizm, demokrasi ister; turizm, özgürlük ister. İnsanlar dünyadan bu ülkeye geleceklerse demokrasi ararlar özgürlük ararlar.”







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI