1xbet betist supertotobet
osmaniye escort
Bugun...



İYİ Parti'den kanun teklifi...

Elmalı Belediyesi'de yoğun yağışın neden olduğu sel felaketi neticesinde İYİ Parti'den meclise kanun teklifi önergesi verildi.

facebook-paylas
Tarih: 09-08-2018 16:18

İYİ Parti'den kanun teklifi...

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Antalya’ da 07 Ağustos’ta meydana gelen sel felaketinin verdiği zarardan çok ciddi şekilde etkilenmesini ardından meclise kanun teklifi verdi.

 

 Felaketten özellikle Elmalı ilçesinde Salur, Yılmazlı, Eskihisar ve Yapraklı mahalleri etkilenmiştir. Yaklaşık 450 dönüm ekili alan ve seranın yanı sıra 12 ev ile mahalle mezarlıkları sel sularının altında kaldı. Tek geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerin büyük zarar görmesi bölge halkını mağdur etti.

 

 

Bahşi yaptığı yazılı açıklamada şunlara değindi:

"Antalya ili sebze ve meyve üretimi açısından ülkemizin önemli illeri arasındadır.  Antalya ili sınırları içinde yaşanan dolu, sel, aşırı yağış, taşkın afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri,  seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin kayıplarının bir ölçüde de olsa telafi edilmeye çalışılması, ülkemizdeki diğer vatandaşların ucuz, kaliteli ürünlere kavuşmasına da katkı sağlayacaktır.

 

 

Bu nedenlerle, 2017-2018 yılı içerisinde Antalya ili sınırları içinde yaşanan sel, aşırı yağış, taşkın sebebiyle, ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin kayıplarının telafi edilebilmesi için, doğal afetten zarar gören üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerin ertelenmesi gereklidir.

 

 

Üreticiler kredi borçlarını ödemekte zorlandıkları için, doğal afetlerin zararlarından korunmak için sigorta yaptırma olanağından bile yararlanamamaktadırlar. Bu nedenle, doğal afetten zarar gören üreticilerin, Tarım Sigortası kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın, Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamındaki yardımlardan faydalanmalarını sağlamak, üreticilerin mağduriyetlerini giderilmesini sağlayacaktır." 

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak; 2017-2018 yılı içerisinde Antalya ili sınırları içinde yaşanan dolu, sel, aşırı yağış ve taşkın afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri veya seraları en az %30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerin ertelenmesi ve Tarım Sigortası kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın bu Kanun kapsamındaki yardımlardan faydalanması hedeflenmektedir.

 

 

MADDE 2- Kanunun yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Kanunun yürütme maddesidir.

 

 

TABİİ AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YAPILACAK YARDIMLAR HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 20/6/1977 Tarih ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 

 

“GEÇİCİ MADDE 2- 2017-2018 yılı içerisinde Antalya ili sınırları içinde yaşanan sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, dolu, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları en az %30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından kullandırılan (Hazine kaynağına dönüşmüş krediler dâhil) ve bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla vadesi / taksit vadesi / hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde / taksit vadesinde / hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden / taksit vadesinden / hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle ertelenir. T.C. Ziraat Bankası ve TKK’nin Tasfiye Olunacak Alacaklar hesaplarında kayıtlı veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları ise bu Kanunun yayımı tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibarıyla faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren bir yıl süreyle ertelenir.

 

 

Birinci fıkranın uygulanmasında, üreticilerin 14/6/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaz.”

 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI