1xbet betist supertotobet
Bugun...



İlk yardım uygulaması nasıl yapılır?

İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı/kazazedeyi güvenli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak), teşhis koymak ilk yardım yapmak ve ambulans çağırmaktır.

facebook-paylas
Tarih: 10-09-2021 12:10

İlk yardım uygulaması nasıl yapılır?

İlk yardım uygulaması nasıl yapılır?

·      Öncelikle sakin olun, telaşa kapılmayın

·      Hastanın nefesini dinleyerek hissetmeye çalışın.

·      Solunum yollarının devamlılığını sağlamak için ağız ve burunda yabancı bir cismin olup olmadığını kontrol edin. Eğer tıkayan bir nesne görürseniz, parmaklarınızı kollayarak bu cismi çıkartın.

·      Eğer kanama varsa, kanama olan bölgeye baskı uygulayın.

       Eğer kopan bir uzuv söz konusuysa, kopan parçanın bulunarak hastanın en fazla dört-altı saat içinde bu parça ile birlikte bir hastaneye ulaştırılması gerekir. Kopan uzvu temiz su ya da bez içerisinde tutup sonra steril bir torbaya koyun. Bu torbayı içi buz dolu ikinci bir torbanın içine yerleştirin.

·      Eğer omurilik yaralanmasından veya kırıklardan kuşkulanılıyorsa, hasta kesinlikle kıpırdatmamalı ve ilk yardım ekipleri gelene kadar beklenmelidir.

·      Kaza geçiren kişinin kalbi durmuşsa, kanı bütün vücutta rahatça dolaşamıyorsa ve kan kaybına yol açacak önemli bir yara varsa yaşamsal tehlike söz konusudur. Bu nedenle, ilk yapacağınız şeylerden biri de yaralının kalbini dinleyerek atıp atmadığını denetlemek olmalıdır. Eğer kalp durmuşsa yeniden çalıştırabilmek için dıştan kalp masajı yapmak gerekir. Ama bu çok güç bir tekniktir ve yalnızca doktorlar ya da uzmanlaşmış kişiler uygulayabilir.

·      Trafik kazalarında, kolda kırık varsa, bir gazete ya da dergi oluk şekline getirilerek kol içine yerleştirilmeli; ardından bir bezle bağlanarak, yaralının omzuna asılmalıdır. Bacakta kırık varsa yaralı, olduğu pozisyonda tutulmalı; fakat bacağı her iki yandan desteklenmelidir.

·      Ev kazalarında, yanıklarda hiçbir şey sürmeyin, dokunmayın ve deriyi soymayın. Yalnızca 15 dakika soğuk su altında soğutun. Kesiklerde yaranın üzerine temiz bir bez örtüp avucunuzun içi ile en az 5 dakika basınç uygulayın. Yarayı antiseptik solüsyonla veya temiz su ile yıkayın. Yara temizliğinde veya kapatmasında pamuk kullanmayın. Yoğun bir kanama durumunda ise kesik olan yerine basınç uygulayarak sağlık kuruluşuna gidin. Elektrik çarpmasında önce elektriği sigortadan kesin. Kalın tahta veya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak çocuğu kenara çekin ve hemen ambulans çağırın. Kimyasal zehirlenmelerinde çocuğu kusturmaya çalışmayın. Zehirli maddeler çocukların boğazından geçerek çocuğa yeniden zarar verebilir. Aynı zamanda merdivenden, balkondan ve pencereden düşme, üzerine televizyon gibi büyük bir cismin düşmesi gibi durumlarda da öncelikle sakin kalın ve vakit kaybetmeden ambulans çağırarak destek alın.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI