1xbet betist supertotobet
Bugun...


Murat SEYİRCİ

facebook-paylas
ÖNGÖRÜSÜZ ÜLKEYİZ!
Tarih: 25-05-2022 13:35:00 Güncelleme: 25-05-2022 13:35:00


Geriye dönüp baktığımda güzel ülkemin ve güzel ülkemi yönetenlerin (bunlar farklı konumda olan yöneticiler) öngörüsüzlüğü, beni derinden üzüyor.

Kişilerde öngörü eksikliği olabilir ama öngörü satın alınabilen bir hizmettir.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Ülkemiz, Antalya ve Muğla'da yangın felaketi ile karşılaştı, söndürme ekipmanı, yangın söndürme uçağı eksikliği konusundaki öngörüsüzlüğümüz zirve yaptı.

Şimdi ise uçak filosu kiralıyoruz.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Dövizin faiz indirimi ile çıldıracağını öngöremediler, vatandaşı döviz kurunun altında adeta ezdiler.

Şimdi ise kur korumalı geçici çözümlerle, enflasyon korumalı tahvillerle tedbir alıyor, dövizi frenlemeye çalışıyoruz, tahmin bile edemeyeceğimiz zararı ülkemize yaşatıyoruz.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Kur artınca enflasyonun patlayacağını öngörmediler, enflasyonu yüzde 70 seviyesine getirdiler, vatandaşa eziyet ettiler.

Şimdi enflasyonu durduracak denetim dahil pek çok yöntemi denemekle meşguller.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Suriyeli politikasındaki öngörülerde sınıfta kaldık, burnumuzun dibine Amerika ve Rusya'yı taşıdık.

Şimdilerde ise Rusya'ya bağımlılığın acısını, Amerika'nın yaptırım tehditlerini savurmakla, onların Suriye'deki varlığı ile meşgulüz.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Suriyelisi, Libyalısı, Afganistanlısı açık kapı anlayışı ile ülkemize doldu, bunun demografik yapıyı zedeleyeceğini, bazı ajanlara ortam sağlayacağını öngöremediler, ucuz iş gücü savunmasının arkasına gizlendiler.

Şimdi ise geçici korumadaki ve kayıt dışı kişileri ülkelerine göndermek için muhalefetin projesini devreye aldılar, seyreltme politikası ile gönderme planı yapmaya başladılar.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Ukrayna - Rusya savaşı başlayacak, tahıl, yağ, ham madde konusunda sorunlar çıkacak öngörüsünü geliştiremediler, ülkemizi marketlerde yağ kapma telaşına sürüklediler.

Şimdi ise bırakın çoğu ürünlerde ithalatı hızlandırmayı, üretim atağına geçmeyi, bazı ürünlerde ihracata yasak getirdiler.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Azalan arz ile serbest piyasa ekonomisinde stokçuların türeyeceğini öngöremediler, alternatif çözümler üretemediler, halkı stokçuların para kasası haline getirdiler.

Şimdi ise denetim yapmaya çalışarak, serbest piyasanın ruhunda olan stokçuluğu aklı sıra engellemeye çalışıyorlar.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Fettullah Gülen'e ve örgütüne geçmiş dönemde pek çok ayrıcalık ve imtiyaz tanıdılar, uyarılara rağmen bir gün hainlerin ülkeyi ele geçirmek isteyebileceğini öngöremediler, kendileri 17-25 Aralık ile uykularından uyanmak zorunda kaldılar.

Şimdi ise Fetö ile ilgili her türlü tutuklama, dava vb. girişimlerle terör örgütünu bitirmeye çalışıyorlar.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Pandemi burnumuzun dibine kadar geldiğinde "turizm sıkıntıya girecek" diye covid kelimesini ağızlarına bile almadılar, kısa sürede covid 19 virüsünün ülkeyi saracağını öngöremediler, sınırları zamanında kapatmadılar.

Sonrasında ise iş işten geçtikten sonra, covid 19'lu hacılar hacdan geldikten sonra tedbir almaya çalıştılar, daha geç savaşmamız gereken hastalık ile bizi daha hızlı buluşturdular.

Neler de öngörüsüz kalmadık ki..!

Rögar kapaklarını açık bıraktılar, birinin içine düşeceğini öngöremediler.

Derelerin içine konut yaptılar, sel de ölümler olacağını öngöremediler.

Bazı maden ocağı işletmecileri doğaya katlettiler, doğanın tahribatını ve halkın isyanını öngöremediler, tedbiri ise halkın direnişi ile kısmen getirdiler.

Müteahhitlerle ülkeyi dikey mimariye boğdular, yatay mimarinin kıymetini öngöremediler.

Kooperatif ve farklı kurumlardan neredeyse bedava kredi dağıtıp güya üretimi, yatırımı artırmaya çalıştılar, ancak verilen paranın nereye harcandığını denetlemedikleri için milyarlarca lira dolara, altına, ham madde stokçuluğuna gitti, bu fırsatçılığı öngöremediler.

Şimdilerde ise hala çoğu kredide yapılmasa bile bazı kredilerde fatura ve ilgili kuruma paranın yatırılma zorunluluğunu getirdiler.

Eğitimdeki başarısızlığın geleceğimizi ne kadar etkilediğini hala öngöremediler...

Şimdilerde ise mesleki gençlerin eksikliğini iliklerimize kadar hissediyor,"

İslamiyetten uzaklaşan gençlerin, yurt dışında yaşamak isteyen gençlerin gerçekliğini tartışıyoruz.

Ülkelerle kavga etmenin, yüksek perdeden Kasımpaşalılık etmenin zararını öngöremiyoruz, sonra BAE, Suudi Arabistan, İsrail vb ülkelerle kucaklaşıyor, adına da "aile içinde olur böyle tartışmalar" diyoruz.

Ülkemizin en büyük problemlerinden biri öngörü eksikliği, ileriyi görmekte zorlanan yönetim anlayışı.

Geleceği ve sorunları görecek öngörü yeteneğimiz yoksa, öngörüsü yüksek kişilerden öngörü satın alarak tedbirler almalı, projeler yapmalıyız.

Her insan mali açıdan öngörü satın alamayabilir ancak devleti yönetenlerin bu konuda mazereti olamaz, "inandıydık, sandıydık, bilemezdik, falandık, filandık" diyemez.

Öngöremezsek, bedelini halk pahalı öder.

Öngörü ile hareket edersek, huzur ve tasarruf halka yüksek standart olarak geri döner.

Hayata Seyirci kalmamanız dileğiyle.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI