Tweet |
Son dönem Türkiye’nin dört bir yanından gelen ölümle sonuçlanan boğulma vakalarından sonra, bu kez Kiriş sahillerinde Cankuş Cankurtaran dronlar ile bir boğulma vakası ölümle değil, yaşamla sonuçlandı.
Kiriş Le Jardin Otel sahilinde denize giren 61 yaşındaki Alman Waldemar Kriwodub, denize girdikten kısa bir süre sonra çırpınmaya başladı. Olayı gözlemleyen ve anında müdahalede bulunan Cankurtaran dron Cankuş, can simidini saniyeler içerisinde boğulmakta olan Alman turiste ulaştırdı. Can simidine tutunarak yaşamda kalan Alman turist Cankurtaranların eşliği ile karaya çıkartıldı.
Daha sonra kendisini kurtaran Cankurtaran Dron Pilotu Nikola Kazar ve Otel Cankurtaranı Ozan Kaptan ile bir araya gelen Waldemar Kriwodub ve eşi Burgardt Kriwodub kendisini kurtaran Cankuş Dron ile poz verip, tekrar hayata bağlanmanın mutluluğunu yaşadı.
Saniyeler içerisinde dron yardıma geldi!
Dron ile hayata tekrar geri döndüğünü ifade eden Alman turist Waldemar Kriwodub yaptığı açıklamada, “ Denize doğru açıldığımda dubalara doğru yüzmeye çalışıyordum. Dubalara gelmeden bir anda nefessiz kaldım, gözlerim karardı. Bağırmaya başladım. Saniyeler içerisinde dron bana yardıma geldi. Sonrasında cankurtaranlar geldi. Onlar olmasaydı şu anda yaşamamış olurdum. Beni kurtardıkları için çok teşekkür ediyorum. Bu dron çalışması her otele lazım. Tavsiye ediyorum.Çok mutluyum yaşadığım için. Anlık bir şeydi. Beni saniyeler içerisinde kurtardılar.”dedi.
Boğulma tehlikesi geçiren ve dron ile kurtulan Alman turistin eşi Burgardt Kriwodub’da aile olarak çok mutlu olduklarını belirtirken, “ Kızım ve torunumla birlikte denizde yüzerken, bir an dedemize doğru yüzelim dedik. Döndük baktık dedemizin kafası gözükmüyordu, elleri havadaydı, çırpınıyordu. ‘Yardım’ diye bağırıyordu. Ona doğru yüzerken anlık bir şekilde cankurtaran dron geldi. Çok teşekkür ediyorum. Bu kurtarma operasyonu olmasaydı, kocamı bugün kaybetmiş olurdum. Bu durumun ne kadar faydalı olduğunu her yere anlatmak gerek. Özellikle dron yukarıdan hemen gördü. Eğer biraz daha derine gitmiş olsaydı göremezdik. Cankurataran dron çok güzel bir uygulama.”dedi.
Bir cana dokunduk ve gayet mutluyuz!
Boğulmak üzere olan Alman turist Waldemar Kriwodub’a anında müdahale yaptıklarını belirten Cankurtaran Dron Pilotu Nikola Kazarise yaptığı açıklamada, “Misafirimize gerekli müdahaleyi yaptık. Bir cana dokunduk ve gayet mutluyuz. Umarın Cankuş’lar ile her şey daha güzel olur” dedi.
İnsanların canını kurtarmak çok güzel bir duygu!
Le Jardin Hotel cankurtaranı Ozan Kaptan ise yaptığı açıklamasında, “Bu sene bizler ile birlikte olan Cankurtaran Dron Cankuş hizmeti çok faydalı oldu. Kazazedeye daha hızlı müdahale etme şansımız oldu. Mesaimiz bitmek üzereydi. Kazazedenin yardım istediğini gördük. Dron pilotuna hemen dronu kaldırmasını söyledim. Dron cankurtaran kemerini, kazazedeye hemen ulaştırdı. Emniyetli bir şekilde de karaya çıkardık. İnsanların canını kurtarmak çok güzel bir duydu. Umarım bütün oteller bu hizmetten yararlanır.”dedi.
Bu uygulamadan dolayı misafirlerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz!
Le Jardin Hotel Genel Müdürü Orhan Nadar ise yaptığı açıklamasında “ Bir Alman misafirimiz kalp rahatsızlığı nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Cankurtaranımızın olayı fark edip, işaret vermesiyle kurtarma simidi dron ile vakaya gönderildi. Misafirimizi sağlıklı bir şekilde kıyıya aldılar. Bu projeyi hayata geçiren arkadaşları tebrik etmek lazım. Bu proje Kiriş’de şu anda tüm otellerimizde mevcut. Dron Cankurtarma plaketleri girişlerde yer alıyor. Misafirlerimiz de bu durumdan oldukça memnun. Bu uygulamadan dolayı misafirlerden olumlu geri dönüşler alıyoruz. Misafirler kendilerini daha güvenli hissedip, denize daha rahat giriyorlar. Cankuş Cankurtaran Dron projesinin tüm Türkiye’ye yayılmasını dilerim.”diye konuştu.
Bir can kurtarmak her şeyden çok önemli!
Le Jardin Hotel Güvenlik Müdürü Mehmet Taşdemir de boğulmakta olan bir misafiri hayata tekrar kazandırmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirtirken, “ Olay anında hemen sahile geldim. Alman misafirimiz boğulma vakası yaşamış. Cankurtaran Dron Cankuş pilotu hemen müdahalede bulunup misafiri kurtarıyor. Cankuş’un bize büyük faydası var. İnşallah seneye de tesislerimizde görmek istiyoruz. Daha hızlı ve daha seri bir şekilde, misafirlerimizin güvenliğini sağlamak amacıyla çok güzel bir uygulama. Bir can kurtarmak her şeyden çok önemli” dedi.
Cankurtaran dronlar önemli bir görev üstleniyor!
Verilere göre normalde bir yetişkinin boğulma süresi 50 saniye. Boğulmakta olan bir vakayı su yüzeyinde tutabilmek için ilk 15 ila 20 saniye çok önem taşıyor. Cankuş Cankuraran Dronlar ortalama 80 kilometre hız yaparken, bir cankurtaranın 1,5 dakikada gidebildiği yere 8-10 saniye gibi bir sürede ulaşıyor. Cankuş'lar, kamerası sayesinde yeri belirlenen hedefe nokta atışıyla can simitlerini bırakabiliyor ve boğulmalara karşı önemli bir görev üstleniyor. Dronlar, eğitim almış dron pilotları kontrolünde uçuruluyor.
Haber: Halil Öncü