Tweet |
BELEDİYELERİN ÖDEMİŞ OLDUĞU ELEKTRİK KDV’Sİ ŞU AN; YÜZDE 18’DEN YÜZDE 20’YE ÇIKARILMIŞ VAZİYETTEDİR.
Av. Cavit ARI konuşmasında; “İçme suyu KDV düzenlemesi ile mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranı 13 Şubat 2022 yüzde 8'den yüzde 1'e tarihinde düşürülmüştü. Bu yüzden Belediyeler suyun üretiminde kullandığı elektrik ücretinin KDV’si olarak % 20 ödemekte, sattığı suyun KDV’si olarak %1 almaktadırlar.
Örneğin bu yıl içerisinde Antalya’da Büyükşehir Belediyesi neredeyse 500 Milyona yakın KDV ödemektedir. Bu durumda belediyeler suyu sağlarken yüksek maliyet olmakta bu yüzden vatandaşın içtiği suyun ücreti mecburen yükselmektedir. Halkın suyu daha ucuz kullanabilmesi için Belediyelerin içme suyu için kullandığı elektrikte KDV’nin % 1 indirilmesi gerekir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaremiz ASAT; bir ayda elektrik parası olarak;
2022 yılı sadece Ekim ayı elektrik faturasına 34 milyon TL öderken;
2023 yılı Ekim ayında bu rakam 174 milyona,
2024 yılı Ekim ayında ise şu an yaklaşık 200 milyon TL olarak ödeme yapılmaktadır.
Bu rakamları da dikkate aldığımızda, elektrikle ilgili KDV oranında bir düzenleme yapılması gerektiği ortada çünkü belediyeler vermiş olduğu bu hizmetten bir taraftan yüzde 1 KDV olarak alırken, ödemekte olduğu elektrik KDV'si şu an yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmış vaziyettedir.
İçme suyunun maliyetine çok büyük oranda yansıyan elektrik ücretleri içme suyu maliyetini de artırmaktadır. Antalya'da yüzde 98'i yer altından ortalama 150-200 metreden çıkan suyun elektrikle çıktığını düşünürsek su maliyetlerine ciddi bir etkisi vardır. Bu nedenle de KDV oranında bir değişiklik yapılması zorunluluğu bütün belediyeler için; CHP'li belediyeler için de AKP'li belediyeler için de zorunlu bir düzenlemedir.” diyerek konuşmasını tamamladı.