1xbet betist supertotobet
Bugun...



Çocuklarda asabiyete dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, Çocuklukta dikkat dağınıklığı, ders başarısında azalma, huzursuzluk ve asabiyetin sebebinin geniz eti olduğunu belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 08-08-2020 17:31

Çocuklarda asabiyete dikkat!

Geniz eti nasıl problem yaratır?

Dr. Yavuz Selim Yıldırım, uykuda solunum problemine bağlı oluşan belirtilerden dolayıda, çocuklarda, geniz etinin akla gelmemesi nedeniyle tedavide gecikmelerin yaşandığını söyledi.

Hisar Hospital Intercontinental Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili verdiği bilgilerde şunlara değindi:

“Temel olarak iki yolla problem yaratır. Birincisi; çok büyüdüğünde mekanik olarak genzi kapatır ve tıkayıcı uyku apnesi denilen uykuda solunumun duraklamasına kadar varan ciddi problemler oluşturur. İkinci olarak; tıkayıcı özelliğinden bağımsız olmak üzere geniz eti mikroplarla istila edildiğinde mikropların büyümesine ortam hazırlar. Bu durum, geniz etinin yerleştiği bölüm tam bir kavşak olduğundan, üst ve alt solunum yollarında tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olur. Problemin uzun sürmesi sonucu çocuklarda uzun ve ince yüz yapısı, yüksek damak, üst çenenin öne doğru büyümesi, ağızın sürekli açık olması hali, bozuk dişler ve göz altlarında çöküklükle karakterize “adenoid yüz” denilen tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkar. Bu çocuklar anneden babadan çok birbirlerine benzer, bu hastaların yüz görünümü çok tipiktir, kapıdan girerken tanımak mümkündür.”


Bu belirtilere dikkat!

Dr. Yavuz Selim Yıldırım geniz eti olan çocuklarda, belirtileri şöyle sıraladı: “Tıkayıcı uyku apnesi, üst solunum yolu direnç sendromu, horlama, burun tıkanıklığı ve buna bağlı ağız solunumu, dikkat dağınıklığı ve buna bağlı ders başarısında azalma, huzursuzluk ve asabiyet, gece altına işeme, yutma ve konuşma bozukluğu, tat ve koku almada azalma, orta kulakta sıvı toplanması, işitmede azalma, anormal yüz ve diş gelişimi, büyüme ve gelişme geriliği, pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, orta kulak iltihabı, sinüzit, bademcik iltihabı, akciğer iltihabı gibi problemlerle karşılaşılır.

Nasıl tanı konur?

“Tanısı, Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanlarının sahip olduğu endoskop ile ağız içerisinden veya Fleksibil Endoskop ile burun içerisinden kolayca saptanabilir” diyen Dr. Yıldırım, muayeneye uyum sağlamayan çocuklarda Lateral Nazofarenks grafisi ile de saptanabileceği bilgisini verdi.

Nasıl tedavi edilir?

Dr. Yıldırım, geniz eti tedavisi ile ilgili “Aktif enfeksiyon varlığında ilaç tedavisi ile tedavi ettikten sonra mutlaka endoskop ile tekrar kontrol edilmelidir. Büyük olanlar için kortizonlu burun damlaları denenebilir veya günübirlik ameliyat ile tedavi edilebilir.”dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI