1xbet betist supertotobet
Bugun...



Çocuklarda Bayılma Kalp Hastalığına Bağlı Olabilir!

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof.Dr.Ayhan Çevik konu hakkında önemli bilgiler verdi.

facebook-paylas
Tarih: 02-09-2022 11:45

Çocuklarda Bayılma Kalp Hastalığına Bağlı Olabilir!

Çeşitli nedenlerle beyine giden oksijenin azalmasına bağlı geçici bilinç kaybıdır. Beynin oksijensiz kalması uzun sürer ise havale ve komaya ilerleyen durumlara yol açabilir. Çocuklarda bayılma daha çok genç erişkinler arasında ve özellikle de kızlarda görülür.Aileler bayılma sırasında çocuklarının hayatından endişe duyarlar. 

Bayılmadan hemen önce göz kararması, baş dönmesi, kulaklarda uğuldama yaşanabilir. Bilinç kapanacağı için düşerken yaralanma olabilir. Açlık, yorgunluk, susuzluk, stres, uzun süre ayakta kalmak, kalabalıkta olmak, sıcaklık ve havasızlık tetikleyici ve kolaylaştırıcı etkenler olabilir. 

Hızlı büyüme çağındaki çocuklarda kan basıncı ve kalp hızı kontrolü vücuttaki hızlı değişimlere ayak uyduramayıp otonom sistemin kontrol bozukluğundan kaynaklanan bayılmaya tıp dilinde vazovagal senkop veya nörokardiyojenik senkop adı verilir. 

Bayılan çocukta önce dikkatli bir şekilde öykü alınır, fizik muayene yapılır. Çocukların çocuk kardiyolojisi ve çocuk nörolojisi tarafından incelenmesi Ekokardiyografi, EKG, lüzum halinde eğik masa testi ve 24 saat EKG ve EEG çekimleri gerekebilir.Küçük çocuklarda canı yanma veya ağlama sonrasında nefessiz kalıp kısa süreli bayılmalara da katılma nöbeti adı verilir. Böyle durumlarda halk arasında bilindiğinin aksine çocukları havaya kaldırmak, sarsmak, suratına üflemek, suya sokmak, masaj yapmak, ağzını açmaya çalışmak sakıncalıdır. Özellikle olduğu yerde yana çevirip beklemek katılma nöbetinin daha kısa sürmesi için tavsiye edilir. 

Prof.Dr.Ayhan Çevik,''Her ne sebep ile olursa olsun çocuklardaki bayılmalar mutlaka araştırılmalı ve gerekli tedavileri yapılmalıdır.''dedi.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAŞAM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI