Tweet |
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, atama töreninde gençlere “Devlet ve hükümet olarak en önemli gündemlerimizden birisi gençlerimize yaptığımız yatırım. Gençlerin kendi potansiyellerini keşfedip gerçekleştirmeleri için imkanlar sunmak, işveren kurum ve kuruluşlarla gençlerimiz arasında köprüler kurmak geleceğimize yapacağımız ve yaptığımız en önemli katkıdır.” diye seslendi.
Bakan Yanık, törende yaptığı konuşmada “Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı bir husus vardır. Bizim toplum olarak, millet olarak en önemli sermayemiz her zaman insan kaynağımızdır. Biz de buna yürekten inanıyoruz. Toplumlar nitelikli insan kaynağı zenginleştikçe sağlıklı ve huzurlu olabilirler. Her bir gencimizin geleceğimizin şekillenmesindeki kıymetinin farkındayız. Onlar inisiyatif aldığı sürece güven ve huzurumuzun inşa edebileceğini de biliyoruz. O yüzden her bir gencimizin o inşa etmek istediğiniz o huzurlu ve güvenli gelecekte hak ettiği gibi yer alabilmeleri için elimizden gelen çabayı da hep birlikte gösteriyoruz.” dedi.
Bakan Yanık, “Aidiyet ve vatandaşlık bilincini geliştirmek bizim geleceğe yapacağımız en iyi yatırım. Bu anlamda devlet ve hükümet olarak en önemli gündemlerimizden birisi gençlerimize yaptığımız yatırım. Gençlerin kendi potansiyellerini keşfedip gerçekleştirmeleri için imkânlar sunmak, işveren kurum ve kuruluşlar ile gençlerimiz arasında köprüler kurmak geleceğimize yapacağımız ve yaptığımız en önemli katkılardır.” ifadelerini kullandı.
Kuruluşlarda yetişen 18 gencin geçen yıl LGS’de yüzde 15’lik dilime girdiğini kaydeden Bakan Yanık, geçen yıl 241 gencin üniversite sınavlarında başarı göstererek üniversiteye yerleştiğine işaret etti. Halen 774 gencin üniversitede eğitimi gördüğünü belirten Bakan Yanık, sadece okulda değil, sanat, kültür, spor ve diğer birçok alanda başarı gösteren tüm gençleri desteklediklerini ve başarılarıyla gurur duyduklarını dile getirdi.
Bakan Yanık şöyle konuştu:
“Bakanlığımız sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklarımızın ilgi ve yeteneklerine göre bir spor ya da sanat dalıyla uğraşmalarını sağlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile yaptığımız yeni protokole göre inşallah önümüzdeki süreçte bu noktadaki hem yetenek taramalarını hem çocuklarımızın tamamını spora bir şekilde günlük aktivite ölçeğinde bile olsa yönlendirilmesi için yoğun bir çalışma yapacağız.
Bugün itibarıyla korunma ve bakım altında bulunan toplam 4.687 çocuğumuz en az bir spor branşı ile uğraşıyor. 14 milli, 2.394 lisanslı ve 2.293 lisanssız sporcu çocuğumuz bulunuyor. Sporcu çocuklarımız hem ulusal hem de uluslararası müsabakalarda başarılar elde ediyorlar. 1.223 çocuğumuz birçok branşta kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunuyor, çeşitli müzik aletlerini çalıyorlar.”
“Gençlerimizi yalnız bırakmıyoruz”
Sosyal hizmet modellerinden yararlanan ve yükseköğrenim programlarına yerleşen gençleri eğitim hayatlarında da yalnız bırakmadıklarını vurgulayan Bakan Yanık, şöyle devam etti: “Hem sahip oldukları hakların farkında olmaları hem de karşılaşabilecekleri zorluklara yönelik bilgilendirilmeleri için bir rehber hazırladık ve bunu onlarla paylaşıyoruz. Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Gençlere Yönelik Yükseköğrenim Rehberi ile bir nevi gençlerimize oryantasyon desteği sağlıyoruz. Koruma altındaki gençlerimizi iş ve meslek danışmanlarımızla çalışma hayatına hazırlıyoruz. Çocuklarımızın bakım sonrası yaşama uyum sağlamalarına destek olmak için ‘Yaşam Becerileri’, ‘Çalışma Hayatı ve Hukuk’ eğitimleri veriyoruz.”
Bugün devlet korumasından yaralanmış 1121 gencin atanacağını aktaran Bakan Yanık, gençlere “Bu kardeşlerimiz artık çalışma arkadaşlarımız olarak bizimle birlikte olacaklar. Başta söylediğim gibi, hayatın her aşamasında sizin yanınızdayız. Bize ihtiyacınızın olmayacağınızı ümit ediyoruz. Bize ihtiyacınızın olmamasını umut ediyoruz bekliyoruz. Ama olursa her zaman yanınızdayız, arkanızdayız lütfen bunu hiç unutmayın. Eğitim hayatınız sonrasında iş hayatına atılma ve kariyer yolculuğunuzda sizinle birlikte olacağız.” diye seslendi.
AK Parti hükümetleri döneminde 2003-2022 yılları arasında toplam 36.226 gencin kamuya yerleştirildiğini belirten Bakan Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü: "2018’de çok önemli bir açılım gerçekleştirerek yaptığımız yasal düzenleme ile gençlerimize mezun oldukları alanlara göre atanma imkanı sağladık. Dolayısıyla gençlerimize eğer bir üniversite tahsili tamamlamışlarsa artık eğitimlerine göre atanma imkanı tanımış olduk.
Bu düzenleme ile sizlerin kariyer yolculuğunu daha isabetli bir noktaya taşımış olduk. Biz bütün çocuklarımızı iş dünyasına ve hayata nitelikli, sağlıklı, mutlu birer birey olarak kazandırmayı önemli buluyoruz. Eğitimle birlikte nitelikli iş gücü potansiyelini artırmak için çalışmalarımızı daha da güçlendireceğiz. Bu konuda öncelikle sizlere güveniyorum.
Sizlerin kendinize açacağınız yola güveniyorum. Sizin kendinize yol açma kabiliyetinize güveniyorum. Sizler özel sektörde çalıştığınızda, işsizlik sigortası priminizi, sigortalı ve işveren hissesi gibi SGK primlerinin tamamını, işe giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle devlet olarak karşılıyoruz. Bu Özel Sektör İstihdam Teşviki uygulamasıyla bugüne kadar 7.380 gencimizin özel sektörde istihdama yerleştirmiş olduk.
13-18 yaş grubu çocuklarımızın kariyer planlamalarına destek olmak için İş ve Meslek Danışmanlığı Eğitimleri Projesini hayata geçirdik. Bu kapsamda 2594 çocuğumuza kariyer planlamasına ilişkin eğitimler verdik.
Devlet korumasından ayrılan gençlerimizi izlemek ve rehberlik yapabilmek için 81 ilimizde Bakım Sonrası İzleme ve Rehberlik Birimlerimizi kurduk.
Bu birimlerimiz aracılığı ile gençlerimizin karşılaştıkları sorunları çözmelerinde kendilerine rehberlik yapıyoruz.”
“Devlet size emanet”
Atanan gençlere, görevinize başlamadan önce bulundukları illerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri aracılığıyla “İş Hayatına Uyum Semineri” verileceğini ifade eden Bakan Yanık, geçen yıl bu seminerlerden 733 gencin yararlandığını anlattı. Bakan Yanık, “Birer kamu görevlisi olarak atanacağınız kurumlarınızın ve görev yerlerinizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Size emanet edilen görevi en iyi şekilde yapacağınızdan hiç kuşkum yok. Buraya kadar siz devletin desteği, devletin korumasıyla yürüdünüz bundan sonra artık devlet size emanet. Bundan sonra artık devleti siz koruyup kollayacaksınız siz sahip çıkacaksınız, siz destekleyeceksiniz. Size bu konuda da güvenimiz tam. Sizden bu konuda da çok başarılar bekliyoruz. Yeni başarılar yeni başarı hikayeleri bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Törende devlet korumasında yetişen Kayseri Yahyalı Kaymakam Vekili Metin Eyyüpkoca da bir konuşma yaptı. Bakanlık kuruluşlarında kaldığı dönemde oradaki görevlilerin kendilerine çok sıcak davrandığını belirten Eyyüpkoca, bugüne kadar destek veren herkese teşekkür etti.
Bakan Yanık, konuşmaların ardından devlet korumasından yararlanan gençlerin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmesi için Eyyüpkoca'nın 4 yaşındaki oğlu ile butona bastı ve tercih başvurusu yapan gençlerin atamaları gerçekleştirildi.
Törende, Ankara Çocuk Evleri Sitesi'nde kalan bir çocuk, yaptığı tabloyu Bakan Yanık'a hediye etti. Koruma altındaki çocukların enstrüman dinletisinin ardından Ankara Çocuk Evleri Sitesi Seymen Ekibi de halk oyunları gösterisi sundu.