Tweet |
Haberturk.com'dan Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Koronavirüs pandemisi sebebi ile toplam 3,5 milyon kişi kısa çalışma uygulamasından yararlandı. Kısa çalışma ödeneği bazı işçiler için 2 ay bazıları için 4 ay sürerken; işçilerin büyük bir kısmı halen uygulamadan yararlanmakta. İşçilerin bir kısmı ise bu dönem için kıdem tazminatı alıp alamayacaklarını merak ediyorlar.
Bu konuda ise (Yargıtay 9. H. D. Esas No: 2010/50993, Karar No: 2011/27305) Yargıtay'da bir emsal karar bulunmakta. Ankara'da bir işçi 2008 krizinde toplam 5 ay 27 gün kısa çalışma ödeneğine tabii tutulduktan sonra işten çıkarıldı. Bunun üzerine işçi kıdem tazminatının eksik ödendiğini gerekçe göstererek dava açtı. Yerel mahkeme ise işçinin 5 ay 27 günlük kısa çalışma süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alarak, bu süreye karşılık gelen kıdem tazminatının ödenmesini kararlaştırdı. Karar, bölge adliye mahkemesince onanarak kesinleşti.
Fakat, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine kanun yararına bozulması için yeniden başvurdu ve başvuruda, kıdem tazminatına esas sürenin hesabına kısa çalışma döneminin eklenip eklenmeyeceği hususunda kanunda açıklık bulunmadığı, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 1983 yılında verdiği kararda, İş Kanunu’nun 55. Maddesinde yer alan yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan hallerin kıdem tazminatında da dikkate alınması gerektiği vurgulandı.
İş Kanunu’nun söz konusu maddesinde kısa çalışmaya da yer verildiği'nin altının çizildiği başvuruda, kanuna göre kısa çalışma süresinin azami 3 ay olabileceği belirtildi. 2008 krizinde ülke ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar dolayısıyla bu sürenin 6 aya çıkartıldığı ifade edilen başvuruda, kıdem tazminatı hesabında, kanunda düzenlenen 3 aylık sürenin dikkate alınması gerektiği, bu sürenin üstündeki kısa çalışma süresinin hesaplamaya dahil edilmemesinin hakkaniyete uygun olacağı aktarıldı.
Kıdem tazminatı konusunda kanunda belirtilen ilk 3 ayın mı yoksa toplam sürenin mi kabul edileceği konusunda tereddüt ortaya çıkınca krize özgü 6 aya çıkarılan kçö sebebi ile işçinin kçö süresinin tamamının baz alınması kararı verildi. Yargıtay bu sebeb ile Başsavcılığın kanun yararına bozma talebini reddetti.
Bu emsal karar ışığında koronavirüs pandemisi sebebi ile kısa çalışma ödeneğine tabii olan işçiler işten ayrıldıklarında kıdem , kısa çalışma süresi kaç ay olursa olsun bu sürelerin tamamı için kıdem tazminatı alabilecekler.