![]() |
Tweet |
“Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz” mottosuyla, ilk ziyareti Altın Susam’ın merkezi olan Manavgat Çaltepe’ye gerçekleştiren gazeteci ve iş insanları, bu kez Türkiye’nin mantar üretiminde liderliği kimseye bırakmayan Korkuteli’ni ziyaret etti. Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ve Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) İş birliğinde gerçekleştirilen organizasyonun ev sahipliğini ise Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran yaptı.
Sabahın erken saatine Antalya’dan Korkuteli’ne hareket eden AGC ve ANTİAD Üyelerinin ilk durağı, Korkuteli’ne kuşbakışı hâkim olan Seyir Tepesi’nde yer alan Seyir Park Restoran oldu. Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran ev sahipliğinde, doğayla iç içe, Korkuteli manzarası ile gerçekleşen kahvaltının ardından gazeteci ve iş insanları, Korkuteli’nin en önemli mantar üretim merkezlerinden Özdallar Mantar ve Ersanlar Mantar üretim tesislerini gezdi.
SÜRECİ YAKINDAN GÖRDÜLER
Özdal Kompost A.Ş Genel Müdürü Erdem Cengiz gazetecilere tesislerini gezdirirken, kompost üretimi, pastörizasyon işlemleri, mantarın gelişim süreci ve pazarlama aşamaları hakkında bilgi verdi. Firmanın kuruluş süreci hakkında da bilgiler veren Cengiz, 2007’de 15 bin metrekare alanda faaliyete geçen tesisi, aradan geçen 17 yılda 135 bin metrekareye yükselttiklerini, 100 üretim odasında aylık 350 ton mantar yetiştirdiklerini söyledi. Cengiz ayrıca, kültür mantarı üretimlerinin ‘İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve GLOBAL G.A.P’ sistem normlarına uygun olarak gerçekleştiğini belirtti.
ZARARLI KİMYASAL MADDE KULLANILMIYOR!
İyi Tarım Uygulamalarına göre üretilen mantarların hiçbir üretim aşamasında zararlı kimyasal kullanılmadığının altını çizen Cengiz, taze kültür mantarlarının hijyen kurallarına uygun günlük toplandığını ve toplanan mantarların Türkiye’nin önde gelen marketlerine, zincir restoranlarına, yemek şirketlerine ve çeşitli kamu kurumlarına gönderdiklerini anlattı.
EN YÜKSEK MALİYETLERİ SIRALADI
Gazetecilerin ‘mantarın en yüksek maliyet kalemleri neler?’ sorusuna yanıt veren Özdal Kompost A.Ş Genel Müdürü Erdem Cengiz, kompost ve mantar tohumun maliyet sıralamasında ilk ikide yer aldığına dikkat çekti. Enerji maliyetlerinin de sıralamada yer aldığını kaydeden Cengiz, maliyetleri azaltmak için güneş enerjisi sistemlerine ağırlık verdiklerini, altyapılarını GES’e uygun hale getirdiklerini ve bu sayede enerji maliyetini düşürdüklerini belirtti, bir soru üzerine tohum üretimine neden geçmediklerini de şu sözlerle özetledi.
“Tohumu Hollanda’dan getirtiyoruz. Tohum, ar-ge ve üretimi çok maliyetli bir yatırım. Yatırım bir yana tohum üretimini yapan ülkeler kendi pazarlarını oluşturmuş. Maliyeti karşılayıp üretime başlasak, bu kez pazar sorunu yaşayacağız ve maliyetler bir süre sonra ezici bir hal alacak. Bakanlığın tohum üretimi ve dünya pazarına satılması konusunda adımlar atması durumunda, bu alanda da çalışmalar yapılabilir. Ancak şu aşamada yarışa katılmak çok zor.”
PAZARIN YARISINA KORKUTELİ İMZASI
Korkuteli ilçesinin Türkiye’nin mantar ihtiyacının yaklaşık yüzde 54’ünü karşıladığını ifade eden Cengiz, yılda ortalama 25 bin ton mantar üretimi yapılan ilçede yaklaşık 5 bin kişi doğrudan ya da dolaylı olarak bu sektörden geçimini sağlıyor” dedi. Mantarın geçmiş yıllarda Burdur'da daha yaygın üretildiğini ancak bölgenin avantajları ile üretimin zamanla Korkuteli’ne kaydığını ve geldiğimiz noktada “Mantarın Başkenti” unvanını kazanan bir bölge olduklarını vurgulayan Cengiz, ancak yılda 56 bin ton mantar üreten Türkiye’nin mantar üretiminde daha etkin olması gerektiğini, Çin’in 5,5 milyon ton ile dünyada lider olduğunu, en yakın komşumuz İran'ın bu alanda yıllık 250 bin ton mantar üreterek kısa sürede sıralamada üst sıralara çıktığını aktardı.
MANTARI ÇİĞ TÜKETMELİYİZ!
Ziyarette gazetecilerin sorularına cevaplayan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Basım ise kültür mantarının tüketiminde bilinen yanlışları ve nasıl tüketilmesi gerektiğini açıkladı, şunları söyledi. “Yapılan çalışmalarda bir ay süreli düzenli mantar tüketiminin kolesterol seviyelerini hızla düşürdüğü, prostat, akciğer ve kolon kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı tespit edildi. Mantarın B12 içeriği çok yüksek, mantarın potasyum miktarı muzdan çok. Kalp sağlığı ve hipertansiyon için de çok önemli bir besin. Ancak burada önemli olan kalıntısız, iyi üretilmiş kaliteli ve çiğ mantar tüketmek.”
KORKUTELİ‘Nİ DAHA ÇOK TANITACAĞIZ!
Organizasyona ev sahipliği yapan Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, organizasyon kapsamında kente gelen gazetecileri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, ilçenin tanıtımı konusunda daha fazla adım atacaklarını söyledi. Caran konuşmasında, Korkuteli’nin yıl boyunca dünyanın dört bir yanından turist ağırladığına dikkat çekti, nüfusun yaz aylarında 400 bine kadar çıktığının altını çizdi. ‘Yüzölçümü geniş olan ilçemiz, tanıtım konusunda geri planda kalmıştı’ diyen Caran, artık bu durumu değiştirmek istediklerini, gençlerin ilçeyi terk etmesini istemediklerini, Korkuteli’nin doğası, havası ve üretim potansiyeliyle ülkemizde önemli bir yere sahip olduğunu anlatmak için gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi
PROJELERİMİZ DEVAM EDECEK!
Etkinliğin sonunda açıklamalarda bulunan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, ANTİAD iş birliği ve Korkuteli Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz” projesiyle üyeler arasında dayanışmayı artırmak istediklerini belirterek, projenin ilkini Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) işbirliğinde susam üretiminin yaygın olduğu Manavgat ilçesinin Çaltepe Köyü’ne giderek gerçekleştirdiklerini hatırlattı. “İkincisinde ise Korkuteli’nde, mantarın üretiminin merkezindeyiz” diyen Taş, bu tür organizasyonların her ay farklı bir ilçede devam ettireceğini, gelecek ay Finike’ye giderek meşhur Finike portakalını tanıtacaklarını, şehre ve yerel değerlere sahip çıkacaklarını söyledi. Taş ayrıca projeye katkı veren ANTİAD yönetimine ve Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran’a teşekkür etti.
BİRLİKTELİĞİNİZ BİZE GÜÇ VERDİ!
Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) Başkanı Bilal Köleoğlu da organizasyon ile ilgili açıklamalarda bulunda.
Köleoğlu açıklamasında, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Korkuteli Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz “Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz” projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz Korkuteli mantarı ve tarımı konulu ziyarette, yerel üretimin ve değerlerimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağınızı düşündüğümüz bu anlamlı buluşmada bizleri yalnız bırakmayan tüm gazeteci dostlarımıza, başta Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın İdris Taş olmak üzere, kıymetli yönetim kurulu üyelerine gönülden teşekkür ediyorum.” Dedi.
SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ
Ziyarette doğum günü sürprizi de yaşandı. Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Yazı İşleri Müdürü Murat Seyirci'ye, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran ve eşi Hasan Can Caran tarafından sürpriz doğum günü pastası getirtildi. Seyirci, ince düşence için Caran ailesine ve meslektaşlarına teşekkür etti.
GÜNÜN SONUNDA PLAKET
Gün, Korkuteli’nin coğrafi işaret belgeli Karyağdı Armudunun depolandığı tesislerin incelenmesi ile sona erdi. Ziyaretin ardından Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran ve Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) Başkanı Bilal Köleoğlu’na desteklerinden dolayı plaket taktim etti.