1xbet betist supertotobet
Bugun...



Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 178. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, konuşmasında coğrafi işaretin önemini vurguladı.

facebook-paylas
Tarih: 11-01-2024 15:19

Tarımsal öğretiminin 178. yıl dönümü kutlandı

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretiminin 178. yıl dönümü dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Antalya Ziraat Mühendisleri Odası iş birliği ile program düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Tören Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan etkinlik daha sonra Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda devam etti. Etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Toker ve Prof. Dr. Şükrü Özen, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Sanatçı Sümer Ezgü, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, kamu ve özel sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programa katılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü de, ‘Çubuk Beli ve Anadolu’dan Geldik’ parçalarını seslendirerek programa renk kattı.

FARKINDALIK ARTTIKÇA BAŞVURU SAYISI ARTIYOR
Programa Akdeniz Üniversitesi önceki dönem öğrencilerinden ve aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak konuşmacı olarak katılarak, coğrafi işaretli ürünler ve markalaşma konusunda yapılan çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi. Türkiye'nin markalaşma alanında her geçen gün başarısının arttığını vurgulayan Prof. Dr. Durak, Coğrafi İşaretli Ürünler konusunda da farkındalığın arttığına değinerek “Patent ve markalaşma konusunda olduğu gibi bu konuda da bilinçlenmenin artması başvuru sayısını artırıyor.” dedi.

DEĞER ÖLÇÜLERİ DEĞİŞTİ
Sınai mülkiyetin önemini vurgulayan Prof. Dr. Durak, 1970'li yıllarda şirketlerin değerinin büyük miktarda bina, arsa ve arazi gibi fiziki değerlerle ölçüldüğünü belirterek günümüzde ise bu değer yapısının yüzde 90'ını markalar, patent ve tescil gibi unsurların oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye'nin markalaşma alanında başarılı olduğunu belirten Prof. Dr. Durak, "Markalaşma konusunda iyiyiz. Dünyada en çok marka başvurusu yapan 4'üncü ülkeyiz. Avrupa'da birinci sıradayız. Tasarım başvurularında da ciddi bir ivme kazandık. Dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa'da birinci sıradayız. Bu rakamlar ülkemizdeki gelişimin göstergeleridir. Önümüzdeki dönemde bu konuda daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.

ZİRAAT FAKÜLTEMİZ BÜYÜK BİR DEĞER
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, “Akdeniz Üniversitemiz Araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bunda Ziraat Fakültemizin de elbette büyük payı var. Ziraat Fakültemiz gerek Üniversitemize gerekse Antalya ve bölge tarımına katkıları düşünüldüğünde Akdeniz Üniversitesi ve bölge tarımı için büyük bir değer olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Tarımsal üretimin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığı bir dünyada Ziraat Fakültelerinin ve yetiştirdiği insan kaynağının önemi de aynı oranda anlaşılmaktadır.” diye konuştu.

KUTSAL BİR MESLEĞİ İCRA EDİYORUZ
İnsanın en temel ihtiyacının beslenme olduğunu belirten Prof. Dr. Toker, “İnsanlık için en önemli gıda maddelerinin mısır, buğday ve çeltik olduğu belirtiliyor. 1950’li, 1960’lı yıllarda dekar başına üretilen mısır ve buğday istatistiklerine baktığımızda dekar başına 200 kg olduğunu görüyoruz. Bugün ise mısırda 2 ton, buğdayda ise 1 ton değerlerini görüyoruz. Bu artışın gerçekleşmesinde biz ziraatçilerin ve Ziraat Fakültelerinde yapılan araştırmaların büyük payı var. İnsanlığın en büyük ihtiyacına çareler üretiyoruz. Bu anlamda kutsal bir mesleği icra ettiğimizi dile getirmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR
2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Dünya nüfusu hızla artarken tarımsal üretimin önünde büyük sorunlar ve büyük fırsatlar var. Bizlerin büyük sorunları büyük fırsatlara çevirerek 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunu besleyebilmek için şu anki üretimi en az %50 oranında artırmamız gerekiyor. Ziraat Fakülteleri başta olmak üzere tarımsal üretimle uğraşan her kurum ve kuruluş bu anlamda büyük bir sorumluluk altındadır.” diye konuştu.

TARIM STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİDİR
Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milli ekonomini temeli Ziraattır’ sözüne atıfta bulunan Dekan Erkan, “Pandemi döneminde ve sonrasında bu sözün önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. Tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen bir ülke olmak stratejik açıdan oldukça önemlidir. İnsanlığın ihtiyaçlarının başında beslenme gelmektedir. Bizler bilim insanları olarak gerek ülkemize gerekse tüm insanlığa hizmet etmek için bundan önce olduğu gibi bundan sonrada azimle çalışmaya devam edeceğimize söz veriyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇALIŞIN VE GURURUMUZ OLUN GENÇLER
Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top ise konuşmasında Ziraat Mühendisliği mesleğinin sorunlarına değinerek, “Genç Ziraat Mühendisi kardeşlerim, sorunlarımızı çözecek olan yine sizlersiniz. Çok çalışın, asla yılmayın, kendinize yatırım yapın diyerek konuşmasını tamamladı.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI