1xbet betist supertotobet
Bugun...



Türkiye'de Covid19 aşısında önemli gelişme.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Covid-19 anti-serumu için hayvanlar üzerinde denemelere haftaya başlanacağını bildirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 16-05-2020 16:43:09 Tarih: 16-05-2020 16:12

Türkiye'de Covid19 aşısında önemli gelişme.

Dr. Ahu Pakdemirli’nin de aralarında bulunduğu tıp ve veteriner hekimlerden oluşan ekip, ‘Covid-19’a karşı Anti-serum geliştirme’ projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmalarda önemli bir noktaya geldi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Etik Kurulu ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü izinleri ile pozitif hasta örnekleri toplanarak, Etlik VKMAEM imkanları ile virüs izolasyonları tamamlandı. Gelinen noktada ise hayvanlar üzerinde denemelere başlamak için virüs canlılık kontrolleri yapılıyor.

Kontrollerin ardından tavşan ve atlar üzerinde denemeler başlayacak.

Hayvan denemelerinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ortak çalışmalar yürüterek elde edilen immunglobulinleri, insanlarda kullanıma uygun olarak saflaştıracak ve elde edilen anti serumlar aşılara uygulanacak.

“Hayvanlara vermeye hazırız”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yürütülen çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

Benim eşim de doktor, kendisi de sıklıkla buraya gelerek çalışmaları takip ediyor. Burada önemli olan örneği aldıktan sonra virüsün izolasyonunu yapmanız. İzolasyon denen şey de bir balık düşünün, balığı kılçığından ayırmak gibi bir şey. Bunun ardından da in-aktivasyonunu yapıyorsunuz. Bunu da şöyle örneklendirelim; virüsün savaşa gitmeye hazır bir asker olduğunu düşünün, o askeri öldürmüyorsunuz; ama elindeki tüfeği alıyorsunuz. Bu aşama da yapıldıktan sonra artık dışarıda çalışmalara müsait hale geliyor. Bu iş belli sağlık riskleri içerdiği için BSL 3 seviyesinde bir laboratuvar gerekiyor.

Önümüzdeki hafta itibarıyla da ‘anti-serum’ çalışmaları için hayvanlara vermeye hazırız. Hayvanlardan at ve tavşanı önce hasta edeceğiz. Hayvanseverler tepki gösterebilir; ama virüs ‘in aktive’ olduğu için hayvan sağlığına ve refahına aykırı bir iş yapmıyoruz. Hayvan az da olsa bir hastalık geçirecek ve o hastalığın sonunda geliştirmiş olduğu antikorların sayısı çoğalacak ve biz de onları alacağız. Bu çalışma Eylül ayına kadar sürecek. İlerideki aşı çalışmalarına da örnek olacak bir çalışma. Çalışma başarılı olduğu zaman aşı prototipini de üretmiş olacağız.”







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI