1xbet betist supertotobet
Bugun...



MATSO'dan Turizm açıklaması...

MATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, turizmde her şey dahil sistemine standart getirilmesi gerektiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 29-08-2018 17:26

MATSO'dan Turizm açıklaması...

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Ömer Kasapoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. MATSO Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıda, gündem maddeleri görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

 

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Oda olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler ve ekonomik gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulunarak turizmde her şey dahil sitemine değindi. Turizmde her şey dahil sistemine standart getirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Boztaş, “artık nicelikten niteliğe dönüşmemiz gerekiyor” dedi.

 

Turist sayısı artarken gelirlerimiz düştü

Son yıllarda turist sayısında artış yaşandığına vurgu yapan Başkan Boztaş, “ turist sayısında artış var ama gelirlerimiz düşüyor.  Antalya Havalimanı'ndan giriş yapan turist sayısı 2013 yılında 7 milyon 700 bin, 2014 yılında 8 milyon 700 bin, 2015 yılında 7 milyon 800 bin, 2016 yılında 4 milyon 150 bin, 2017 yılında 6 milyon 754 bin, 2018 yılı 27 Ağustos itibari sekiz milyon 735 bin’dir. Bir turistin harcamasına baktığımız zaman 2014 yılında 900 dolarlara kadar çıkan rakamlar her yıl geriye gidiyor. 2015 yılında 825, 2016 yılında 756, 2017’de 705, 2018 yılı Haziran öncesi 681, Haziran sonrası ise 485 dolarlara kadar gerilemiş. Tabi bunda dolar kurunun da etkisi var. Bir turist daha önce 700 dolara aldığı bir ürünü şimdi 480 dolara alıyor” dedi.

 

Her şey dahil sistemine standart getirilmeli

Her şey dahil sistemini uygulayan tesislerde kalite ve standardın belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Boztaş, “Turizm Bakanlığı her şey dahil sistemi uygulayan, satan konaklama tesislerini denetleme noktasında yok. Küçük bir pansiyon sabah büfesine 3 yumurta, domates ve salatalık koyuyor. Öğle büfesine tabldot yemek koyup her şey dahil diye satıyor. Bunun bir standardı olmalıdır. Her şey dahil sistemini uygulayan, pazarlayan, satan konaklama tesislerine denetim yapılması gerekiyor. Her şey dahil sisteminde turistin dışarıya çıkmaması aynı zamanda esnaflarımızın işlerini olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.

 

Acilen Ucuz Tatil Cenneti İmajından Kurtulmamız Gerekiyor

Bölge ve ülke olarak ucuz tatil cenneti imajından kurtulmak gerektiğine işaret eden Boztaş, “Hem fiyatlar hem de nitelikte acilen ucuz tatil cenneti imajından kurtulmamız gerekiyor. Bununla ilgili en çok tartıştığımız konu her şey dahil sistemidir. Bu sistemde turistin otelden dışarıya çıkmamasının esnaflara zararı oluyor.

 

Şimdi bu konuyla ilgili sektörde bulunan birlik ve paydaşlar bir çalışma içerine girdiler. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) konu ile ilgili her şey sistemin standartlarını oluşturdu. Konu henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. Çalışma olgunlaştığı zaman konu Turizm Bakanlığa sunulacak” dedi.

 

Turizmde sektörün içinden gelen bir bakanımız var

“Hem sektör bileşenleri hem de bizler konuyu tartışarak bakanlığı harekete geçirmemiz gerekiyor. Bu dönemde sektörün içinden gelen, turizm de hem pazar ve ürün çeşitlenmesi konusunda ve  nicelikten niteliği geçiş noktası ile ilgili bizlerle aynı görüş içerisinde olan bir bakanımız var.  

 

Ticaret ve Sanayi Odaları, konaklama tesisleri birlikleri, turizm yatırımcıları, otelciler birlikleri bu konuları gündeme taşımaları gerekiyor. Herkes her şey dahil sistem diyerek pazarlama yapamasın. Bir standart getirilsin. Kamuoyu oluşturursak bu konuda bakanlık düzenleme getirir diye düşünüyoruz. Her şey dahil sistemine standart getirildiği zaman birçok otel bu standardın dışına çıkacak. Böylece gelen turistin dışarıya çıkması ile esnafımızın iş potansiyelinin artmasına neden olacak. Bazı oteller her şey dahil sistemden çıkarak kişiye özel hizmetler vermesi ile nitelikli bir misafir ağırlamaya başlayacağız. Turizmde sayı ile değil gelirlere odaklanarak nicelikten niteliğe geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

Oda olarak çalışma içerisindeyiz

MATSO olarak konuyla ilgili bir hazırlık yaptıklarını söyleyen Başkan Boztaş, “bu konuda ne yapılıyor, sektörün böyle bir çalışması var mı?  Diğer odalar ne yapıyor? Bu konularla ilgili Oda olarak bir çalışma içerisine girdik.  Yakın zamanda bu konuda konaklama sektörü işletmelerinin üyesi olduğu 16. Meslek komitemizin gündemine gelerek orada tartışılacak. Daha sonra yönetim ve meclise getireceğiz. Bu konu ile ilgili turizm bakanlığına da bir çağrı yapacağız. Sektör ve diğer Odalar ile birlikte işbirliği içerisindeyiz. 

 

Artık, her şey dahil sistemin nicelikten niteliğe geçilmesi gerekiyor. Bakanlığın konuya el koyarak standart getirilmesinin zamanı geldi. Ucuz tatil cenneti olmaktan çıkmamız kaliteli bir şekilde şekle dönüşmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER STK'LAR Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI