1xbet betist supertotobet
Bugun...



Emekliden ekonomi değerlendirmesi...

Tüm Emekliler Sendikası Antalya Şubesi Sekreteri Hülya Kara, ekonomik gelişmelere değinerek basın bildirisi yayımladı.

facebook-paylas
Tarih: 05-10-2018 14:48

Emekliden ekonomi değerlendirmesi...

Tüm Emekliler Sendikası Antalya Şubesi'nin yayımladığı basın bildisinde, "Ne kadar, “Kriz yok, spekülasyon var”   var denilirse  denilsin, kriz yayılarak ve derinleşerek devam ediyor. Bir türlü tutturulamayan resmi enflasyon hedefine göre ayarlanan ücret ve maaşlar, reel olarak geriliyor. Emeklilerin ve ücretlilerin alım gücü düşüyor, yoksullaşıyor." ifadeleri yer aldı. 

 

KRİZİN FATURASINI EMEKLİYE KESEMEZSİNİZ

Yılbaşından bu yana TL.nin dolar karşısındaki kaybı % 61 civarında olduğunu belirten emekliler, ücretlerini erimesinden yakınıyor.  Ağustos 2018 itibariyle, açlık sınırı 1.812 TL. yoksulluk sınırı 6.050 TL. ve tek kişinin geçimi için 2.225 TL. olduğunu açıklayan emekliler, "krizin faturasını emeklilere kesemezsiniz" dedi. 

 

Oluşan tabloya göre 13 milyon 300 bin  emeklinin tamamına yakını ve asgari ücret alanların tamamı açlık sınırının altında olduğunu hatırlatarak, yaşamını ikame etmeye çalışan insanlar sorunların altında ezildiğini belirtti. 

 

Tüm Emekliler Sendikası Antalya Şubesi tarafından yayımlanan basın bildirisinde şu ifadeler yer aldı: 

"Emekliler, ücretliler, dar gelirliler, yoksular,… pahalılık ve zamlar altında inim inim inlerken mevcut hükümetin başının “Kriz yok, spekülasyon var”   demesi , sorunun ne kadar ciddiye alındığını göstermektedir. Bu krizi, sadece dolar krizi, rahip krizi veya dış güçlerin tezgahı demekle tanımlamaz. Milli dava demekle açıklanamaz. Meselenin özü; tamamen dış finansmana bağlı, üretimi değil borçlanmayı esas alan, rant’a ve beton’a dayalı, dışa bağımlı bir ekonomik modeldir.

 

'BU BORÇ BİZİM DEĞİLDİR'

Bu borç emeklinin, emekçi kesimin borcu değildir.  Aksine borçlanan % 1.lik kesimin borcudur ve onlar ödemelidir. Gelirlerin paylaşımında, adalette ve eşit yurttaşlık konusunda aynı gemide bulunmuyoruz.  Ama, nedense kriz ve borç ödeme konusunda aynı gemide olduğumuz ısrarla söyleniyor. Bunun milli mesele olduğu için hep beraber göğüslememiz  gerektiği vurgulanıyor.

 

Diğer taraftan, halka kemer sıkma önerileri yapılırken saray ve çevresi ihtişamlı yaşamını her alanda sürdürmektedir.  Yeni vip uçaklar alınmakta, kokteyllerinde ismini dahi bilmediğimiz Ejder meyveleriyle partiler düzenlemektedir. Tasarruf yapılacaksa önce devletin rantabl olmayan yatırımlarından başlanmalıdır.

 

Saray, burası Türkiye’dir deyip AVM’lerin kiralarını TL.ye çevirmesini isterken, yabacı firmalarla köprü, hava alanı, Şehir Hastaneleri vb. büyük yatırımlar garanti kotasıyla döviz üzerinden  yapılmaya devam edilmektedir.  Büyük sermaye grubuna, yabancı firmalara bu konuda  en ufak bir uyarı bile yapılmamaktadır.

 

Gece yarısı kamu bankalarının döviz kurunu düşürüp dövizlerin kimlere ve ne kadar satıldığı konusunda herhangi  bir açıklama bugüne kadar yapılamadı. Ayrıca bu kriz döneminde milyon seviyesinde hangi firma ve kişiler döviz almış, açıklanması gereken karanlık noktalardır. İflas eden ve konkordato ilan eden binlerce firma yasaklar nedeniyle açıklama bile yapamamaktadır.

 

Emekliler olarak diyoruz ki;

Son 15 yılın en yüksek enflasyonuna karşı eriyen ücretlerdeki fark acilen telafi edilmelidir. Vergideki adaletsizlik giderilmeli, partili/yandaş patronların ana parasını ve vergi borcunu sıfırlayan kararlar derhal iptal edilmelidir. Ülkedeki OHAL in devamı niteliğinde ve mülki idarecilere verilen yetkiler iptal edilerek, hukuk ve demokrasi tesis edilmelidir. Savaş tamtamlarıyla halk uyutularak krizin faturası emekçilere çıkarılmamalıdır. Saray rejiminin devasa bütçesi, örtülü ödenek, ve kanun dışı kaynak kullanımı derhal durdurulmalıdır.

 

Tekrar haykırıyoruz bu krizi biz yaratmadık kim yarattıysa o kesim ve gruplar ödemelidr..







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER STK'LAR Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI