1xbet betist supertotobet
Bugun...



Genç bilimseverler ödüllerini aldı

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni gerçekleştirildi. Törende Bakan Kacır, İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ile yeryüzüne indikten sonraki ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

facebook-paylas
Tarih: 10-02-2024 10:05

Genç bilimseverler ödüllerini aldı

Öğrencilerin temel bilimler ve bilgisayar alanlarına ilgilerini artırmak, bu alanlarda özel eğitim olanakları sağlayarak gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK tarafından düzenlenen 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni, Akdeniz Üniversitesinde ev sahipliğinde düzenlendi. Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirilen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Antalya Vali Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

ALPER GEZERAVCI İLE İLK TELEFON GÖRÜŞMESİ
Törenin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuşmasının başında  İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ile yeryüzüne indikten sonraki ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi.  Bakan Kacır Alper Gezeravcıya; “Sizinle gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz. Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştirdiniz. Tarihte Türk milleti için yeni bir sayfa açmış oldunuz. Biz bugün Antalya TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları Ödül Törenindeyiz. Türkiye’nin pırıl pırıl evlatlarıyla 225 genç kardeşlerimizle biraradayız. Astronomi ve Astrofizik Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar ve Coğrafya alanlarında Türkiye’yi geleceğe taşıyacak dünyada söz sahibi olmamazı sağlayacak bilimsel çalışmalara imza atmak üzere hazırlanan genç kardeşlerimizle birlikteyiz. Sizin gerçekleştirdiğiniz misyon onlar da muazzam bir coşku oluşturmuş durumda.” dedi.

“GENÇLERİMİZ TÜRKİYE’Yİ NİCE UZAY GÖREVLERİNE TAŞIYACAKLAR”
Bakan Kacır Gezeravcı’yla olan konuşmasının devamında şunları söyledi; “Buradaki gençlerimiz gelecekte Türkiye’yi nice uzay görevlerine taşıyacaklar. Belki içlerinden sonraki astronotlarımız yetişecek. Belki astronotlarımızı uzaya taşıyacak roket sistemlerini geliştirecek. Uzay istasyonu kuracak sistemleri geliştirecek bilim insanları yetişecek. Ama emin olun her biri Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunda Alper Gezeravcı'dan ilham almış olacaklar. Ben tekrar sizi tebrik ediyorum. Milletimiz adına bu misyonu başarıyla icra ettiğiniz, bilim insanlarımızın yaptıkları çalışmaları uzayda gerçekleştirdiğiniz için size bir kez daha teşekkür ediyorum."

İLK TÜRK ASTRONOT’TAN GENÇLERE TEBRİK
Salondaki gençlere seslenen Gezeravcı, “Bu hakikaten takdire şayan. Bu ödül törenine iştirak eden emeklerini, çalışmalarını oralara taşıyan bütün katılımcılara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu potansiyellerini ülkemizin gurur duyduğu alanlarda bu şekilde birçok çalışmaya imza atarak bugünlere taşıdıkları için kendilerini tebrik ediyorum. İnşallah memleketimizin gurur duyacağı daha birçok çalışmalara imza atacak kardeşlerimiz olacak bu salonda.” şeklinde konuştu. Planlı görevinin üzerinden 6 gün daha fazla kalma şansları olduğundan ve uzay yolculuğunun teknik detaylarından bahseden Gezeravcı, “Devletimizin bu noktadaki kararlılığı ile Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile ISS'e ulaşan 22 devletin arasında oraya ulaştıran devlet olduk. Başta Cumhurbaşkanımız, Sanayi Bakanlığımız ve TÜBİTAK çalışanlarına tüm süreçlere destekleri için çok teşekkür ederim.” dedi.

TÜBİTAK BİLİM OLİMPİYAT AKADEMİSİ MÜJDESİ
Müreffeh Türkiye’ye giden yolda en kıymetli varlıkların gençler olduğunu ifade eden Bakan Kacır, şu açıklamalarda bulundu; “Bilim Olimpiyatlarımızla gençlerimizin bilimsel gelişimine katkı sağlıyor, bilim ve teknoloji dünyasına adım atmalarına imkân tanıyoruz. Ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen pek çok cevherimiz olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, 81 ilde olimpiyat elçilerimizin sayısını artırarak gençlerimize fırsat eşitliği sağlıyoruz. Gençlerimize, bilim olimpiyatları yolculuğunda rehberlik edecek öğretmenlerimize, yenilerini eklemek üzere bu yıl yenilikçi bir eğitim modeli geliştirdik. TÜBİTAK Bilim Olimpiyat Akademisi'nin müjdesini de yine sizlerle paylaşmak istiyorum. Akademiyle öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize akademik kaynaklar, yazılım ve deney setlerini de içeren yetkinliklerini artırmalarına imkân sağlayacak altyapıyı sunuyoruz. Ayrıca, 2024 yılından itibaren bilim olimpiyatlarına coğrafya dalını da ekledik.  Uluslararası Coğrafya Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil etme imkânını genişlettik. Gençlerimizi 18 Mayıs 2024 tarihinde tüm Türkiye’de ve KKTC’de yapacağımız birinci aşama sınavımıza bekliyoruz.”

“GELECEĞİN TÜRKİYE’SİNİ SİZLER İNŞA EDECEKSİNİZ”
En iyileri Antalya’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Antalya Valisi Hulusi Şahin, “En iyiler olarak Antalya’dasınız. Sizler annelerinizin, babalarınızın, öğretmenlerinizin, bizlerin gözbebeklerisiniz. Geleceğin o büyük Türkiye’sini sizler inşa edeceksiniz. Biz buna inanıyoruz. Tabii bir istikamet çizmeden hiçbir rüzgar hiçbir gemiye fayda etmiyor. Bu çocukların gençlerimizin de mutlaka bir istikameti olması lazım. O da ülkemizin geleceğe yönelik o büyük vizyonudur. Ben bu vizyonun mimarları olarak sizi görüyorum.” dedi. Vali Şahin, “Sizler çok şanlısınız bizim zamanımızda kendi uydularımızın gökte uçması ihalarımız, sihalarımızın olması hayal bile değildi. Şimdi Türkiye kendi uçağını yapıyor. Test sürüşleri seviyesinde. Ben inanıyorum ki bu salondan sadece astronotlar çıkmayacak o astronotları taşıyan füzeleri, roketleri yapan mühendisler, bilim adamları çıkacak bunun potansiyeli var. Türkiye dev adımlarla büyüyor bu sizin sırtınızda oluyor.” diye konuştu.  

BU YIL İLKLERE İMZA ATILDI
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Alper  Gezeravcı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren astronotumuz. Bugün dünyaya yeniden geldi. Bunun özellikle bugün buraya katılan öğrencilerimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün ülkemizin neleri yapabildiğinin, daha da fazlası neleri yapabileceğinin önemli bir göstergesiydi. Neleri daha fazla yapabileceğini de burada oturan madalya alan arkadaşlarımız gösterecek. 15 bine yakın gencimiz bu salonda olmak için bu heyecana girdi. 31’incisini gerçekleştirdiğimiz törende 12 altın madalya ilk kez uluslararası ve bölgesel olimpiyatlarda, 75 altın, gümüş ve bronz madalya  bu da bizim ilk kez gerçekleştirdiğimiz başarı oldu. Biz bundan dolayı heyecanlıyız. Aynı zamanda sizlerle birlikte yeni bir sorumluluk içindeyiz. Yine bugün ulusal çapta 192 arkadaşımız madalyalarını kazanmış olacaklar. 2024 yılında madalya sayımızı daha da artıracağımıza inanıyorum.” dedi.

“ARANIZDAN AZİZ SANCAR, ÖMER ÖZKAN GİBİ BİLİM İNSANLARI ÇIKACAK”
Bilim aşığı gençleri üniversitede ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bugün burada, geleceğin liderleri, mucitleri ve değişimin anahtarı olacak gençlerimizin başarılarını kutluyoruz. Geleceğimizin teminatı olan siz sevgili gençlerimizin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, ülkemizin geleceğine olan güvenimizi pekiştiriyor. Bugün elde ettiğiniz başarıların ileride sizlere çok farklı kapılar açacağına inanıyorum. Belki bu salondan da bu ülkenin değerleri olan Aziz Sancar, Uğur Şahin, Ömer Özkan gibi bilim insanları çıkacak. Sizler de bir gün onlar gibi alanınızda çığır açacak işlere imza atacaksınız. Ben buna yürekten inanıyorum” dedi.

“GELECEK İÇİN EN KRİTİK FAKTÖR YETİŞMİŞ NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI”
Rektör Özkan, TÜBİTAK öncülüğünde gençlerin merakını, öğrenme isteğini ve keşfetme tutkusunu besleyen Bilim Olimpiyatlarının 30 yıllık köklü serüveniyle bugün ulaştığı noktanın gurur verici olduğunu söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır öncülüğünde Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi vizyonu doğrultusunda toplumsal dönüşümü sağlamak, refah seviyesini artırmak ve küresel çapta rekabet gücünü yükseltmek için çalıştıklarını belirten Rektör Özkan, bu hedefe ulaşmada en kritik faktörün yetişmiş nitelikli insan kaynağı olduğunu söyleyerek; “Bu salondaki pırıl pırıl gençler bu hedefe emin adımlarla ilerlediğimize dair inancımızı güçlendirmektedir. Bu başarınız size önemli bir de sorumluluk yüklüyor. Sizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir.’ diye seslendiği gençlersiniz. Ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşıma sorumluluğunu omuzlarınızda taşıyorsunuz. Bizler de sizleri daha ileriye taşımak için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu

“DAHA BİR ÇOK ALPER GEZERAVCI ÇIKACAK”
Rektör Özkan konuşmasının devamında; “Türkiye Yüzyılında şanlı bayrağımızı layık olduğu en yüksek burca taşıyacağınıza ve yaptığınız çalışmalarla tüm dünyaya umut olacağınıza bütün kalbimle inanıyorum. Bugün Alper Gezeravcı tarafından fezaya kadar götürülen şanlı bayrağımız daha büyük fetihler için sizin rüzgârınızı bekliyor. Yeter ki siz kendinize güvenin, azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edin. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız şehrimizdeydi. Dünyamıza sağ salim iniş yapan astronotumuzu örnek göstererek, ‘İnşallah daha birçok Alper Gezeravcı'yı uzaya Türkiye olarak göndereceğiz’ dedi. Ben, o isimlerden bazılarının aranızdan çıkacağına inanıyorum. Umarım hayallerinizin peşinden koşmaya devam edersiniz. Umarım başarmak için kararlılık gösterir, gerekli çalışmayı yapar ve yeteneklerinizi doğru kullanırsınız” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Ulusal Düzeyde Madalya Kazanan 192 öğrenciye, Uluslararası ve Bölgesel Olimpiyatlarda 75 Madalya ve 4 Mansiyon ödülü kazanan 47 öğrenciye ödülleri takdim edildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI