|
Tweet |
Antalya Valiliği ile Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğinde yürütülen Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi kapsamında Kemer Tekirova'da Üç Adalar Projesi'nin tanıtım programı gerçekleştirildi. Saha ziyareti, basın buluşması ve uzman dalgıçlar eşliğinde su altı görüntüleme çalışmalarının yapıldığı programda, bölgedeki deniz ekosistemini koruma ve restorasyon çalışmaları ele alındı.
Tanıtım toplantısında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, İstanbul Tavşan Adası'nda başarıyla uygulanan yapay resif ve doğayı yeniden restore etme tecrübesini Antalya'ya taşıdıklarını belirtti. Restorasyon sürecinin en önemli halkasının alanın balıkçılık baskısından korunması olduğunu vurgulayan Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığına ilettikleri talebin ardından eylül ayında yayımlanan tebliğle bölgede her türlü avcılığın yasaklandığını ifade etti. Bu koruma kalkanı içerisinde Deniz Yaşamını Koruma Derneği ekiplerinin deniz çayırlarını yeniden oluşturmak ve denizaltı yaşamını canlandırmak için çalışacağını aktaran Şahin, benzer uygulamaların Kaş ve Demre bölgelerinde de yaygınlaştırılacağını bildirdi.
Proje Koordinatörü Ebru Şahin ise temmuz ayında yapılan protokolün ardından 16 Eylül'de koruma alanı kararının ilan edilmesiyle çalışmaların hızlandığını kaydetti. Tavşan Adası'ndaki başarının Üç Adalar'da da tekrarlanacağını belirten Şahin, bu çalışmaları uluslararası basına COP31 sürecinde tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, üç yıllık projenin Akdeniz'deki sucul ekosistemin korunması açısından önemli olduğunu belirterek, çalışmanın yalnızca koruma yaklaşımıyla değil,koruma ve kullanma dengesi gözetilerek yürütüleceğini kaydetti.
Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı da yapılan çalışmanın gelecek nesillere bırakılacak kıymetli bir miras olduğunu belirterek, alanın su altında ve karada kamera sistemleriyle bilimsel ışıkta izleneceğini ifade etti.