1xbet betist supertotobet
Bugun...



İbrahim Atmaca: Çatı oluk ısıtma sistemleri artık düşünülmelidir.

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Isparta’da hayatı felç eden yoğun kar yağışı sonrası, binaların çatısından düşen kar kütlelerinin ciddi zararlara yol açtığını belirterek, çatı oluk ısıtma sistemleriyle olası birçok kazanın önüne geçilebileceğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 09-02-2022 17:57

İbrahim Atmaca: Çatı oluk ısıtma sistemleri artık düşünülmelidir.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, kış aylarında yoğun kar yağışı alan bölgelerde hemen her kış yaşanan ve zaman zaman ölümle dahi sonuçlanan kazalara yol açan çatılardaki kar birikintileriyle ilgili, günümüz teknolojisinde çözüm sağlayacak sistemlerin var olduğunu dile getirdi.

Atmaca, özellikle aşırı kar yükü altında çökmesi muhtemel geniş çatı alanlarında, okullar gibi buz sarkıtlarının risk oluşturduğu yerlerde, çatı oluk ısıtma sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Bu sistemlerin fayda sağlaması için öncelik, kesintisiz elektriğin teminidir ve bu konuda atılacak adımlar öncelikli olmalı, elektrik dağıtım sistemi için gerekli revizyonlar hızla yapılmalıdır” dedi.

Atmaca, çatı oluklarının ısıtılması ile çatı oluklarında biriken karın ve oluşabilecek buzun eritilmesiyle binalarda oluşabilecek olası birçok hasar ve kazanın önlenmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, “Bu çatı oluk ısıtma sistemleri, buzlanmanın ve tıkanmanın önleneceği oluk içerisine genellikle alüminyum bantlar ile sabitlenen ısıtıcı kablolar ile uygulanmaktadır. Bir kontrol sistemi ile birlikte çalışacak bu sistemde, buzlanma için gerekli dış sıcaklık ve nem şartları oluşacağında daha buzlanma meydana gelmeden sistem devreye girmekte, böylece oluk tıkanmadan buzlanma engellenerek eriyen suyun tahliyesi gerçekleştirilmekte, çatıdaki fazla yükün önüne geçilebilmektedir. Bu sistem, kar yükü nedeniyle çatılarda oluşabilecek aşırı yükü azaltabileceği gibi, buzlanma nedeniyle boruların patlaması, çatı yalıtımının zarar görmesi ve su sızıntılarının oluşması, tahliye oluklarının kırılarak düşmesi ya da çatıların ucunda oluşacak ve düşmesi halinde ölümlere neden olabilecek sarkıtların önüne geçilmesinde de fayda sağlayacaktır” diye konuştu.

Günümüz şartlarında elektrik birim fiyat tarifelerinin yüksek olduğuna da vurgu yapan Başkan Atmaca, “Yine de bu çatı oluk ısıtma sistemlerinin sürekli değil, bir kontrol sistemi ile buzlanma riskinin oluşacağı şartlarda kısa zamanlı periyotlarda çalışacağı ve birçok hayati riski azaltacağı düşünüldüğünde fayda sağlayacağı da açıktır” diye konuştu.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER STK'LAR Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI