1xbet betist supertotobet
Bugun...



''Turizm'de acil eylem planı oluşturmalıyız!''

ATSO 2023 yılı Antalya Turizm Sezon Sonu Değerlendirme Toplantısı’nda sektör paydaşlarıyla bir araya gelen ATSO Başkanı Ali Bahar, “2024 yılından başlamak üzere turizmde acil eylem planı oluşturmalıyız. Bizim için en büyük hedef; Antalya'yı dünyada en çok tercih edilen destinasyonlardan biri olmaktan çıkartıp en iyisi haline getirmektir” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 11-11-2023 15:51

''Turizm'de acil eylem planı oluşturmalıyız!''

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Kemer Bölgesinde bulunan ve turizm alanında faaliyet gösteren sektör paydaşlarıyla bir araya geldi. ATSO 36. Grup Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleştirilen “2023 yılı Antalya Turizm Sezon Sonu Değerlendirme Toplantısı” ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Hacısüleyman’ın moderatörlüğünde, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kontrolörler Kurulu Başkanlığı Baş Kontrolör Murat Özdemir’in katılımıyla yapıldı. İhracat vergisi, altyapıya ilişkin talepler, turizm fuarı, günübirlik kiralık evler ve istihdam konularının görüşüldüğü toplantıda, ATSO Meclis Üyeleri Ayhan Yıldırım, Emir Gündal, Ziya Özden Tezgel, Cafer Yüce, 46. Grup Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Emrah Yavuz, 36. Grup Komite Başkanı Hasan Yetkil, Komite Başkan Yardımcısı Funda Gökgöl, Komite Üyesi Murat Şahin, ATSO Kemer Temsilcisi Mehmet Çokseyrek ve sektör temsilcileri yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ve turizm sektörünün mevcut durumunu, bu yıl elde ettiği başarıları, yaşadığı güçlükleri bütün yönleriyle hep birlikte ele alacaklarını kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Turizm sektörü çok hızlı bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Bizler de hizmet ihracatçısı olarak, rekabetin çok fazla yaşandığı turizm sektöründe, şehrimize gelen misafirlerimize daha iyi deneyim sunmak için, öncelikle bu başlıklarda değişim ve dönüşümü sağlamamızın gerektiği hepimizin malumudur” dedi.

ANTALYA EN İYİSİ HALİNE GELMELİ
2024 yılından başlamak üzere acil eylem planı oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yapılması gereken çok şey var ancak bizim için en büyük hedef; Antalya'yı dünyada en çok tercih edilen destinasyonlardan biri olmaktan çıkartıp en iyisi haline getirmektir. Yeni ve yenilikçi turizm ürünlerini geliştirmek ve çeşitlendirmek için; AR-GE çalışmalarını desteklemeli, turizm sektörüne yapılan yatırımları artırmalı, turizmi çeşitlendirmeli ve 12 aya yaymak içim projeler üretmekle başlamalıyız. Şehrimizin altyapısını güçlendirmek, personel eğitimine, nitelikli personel yetiştirmeye ve kalite standartlarına daha fazla önem vermek, çevreye olan duyarlılığı artırmak ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını yaygınlaştırmak, Antalya’mıza özgü akıllı turizm uygulamaları ve sürdürülebilir çevre politikaları için paydaşlarla birlikte yeni bir teşvik yasası için politika üretmek, şehrimizdeki dijital deneyim müzesi ve etkinliklerinin sayısını artırmak, öncelikle ele almamız gereken konuların başında yer almakta.”

TURİST SAYISI VE GELİRİ ORANTILI DEĞİL
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu verilerine göre, 2022 yılında, Seyahat ve Turizm sektörünün küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya katkısı 1 trilyon doların üzerinde olduğuna işaret eden Başkan Bahar, “Küresel çapta yarattığı yeni istihdam ise 22 milyondur. Türkiye’nin ise bu pazardan aldığı pay 50 milyar dolar civarındadır. 2022 yılında ülkemiz dünyada en çok turist ağırlayan 4’üncü ülke durumunda iken, Türkiye kişi başı turist geliri ortalamasında 7'nci sıradadır. Her ne kadar dünyada en fazla misafir ağırlayan ilk 5’de, turizm gelirleri sıralamasında ilk 10’da olsak da, bu rakam ülke olarak ağırladığımız turist sayısı ile orantılı bir gelir değildir maalesef. İlk 10 ay itibari ile kentimize gelen turist sayısı 15 milyonu aşmıştır. Bu sayı pandemi öncesindeki rekor yıl olan 2019 yılının dahi üzerindedir” diye konuştu.

KAYIT DIŞI KONUSUNDA ADIM ATILDI
Günübirlik kiralamada yaşanan kayıt dışı sorunu konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın attığı adımın önemini dile getiren Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Turist sayısı ile orantılı bir gelir olmamasının en önemli nedenlerinden biri kayıt dışı sorunu. Günü birlik kiralama yapılmasının, konaklama sektöründe ‘kayıt dışı’ ekonominin oluşmasına neden olduğunu her fırsatta dile getirdik. Konuyu Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza yaptığımız ziyarette bizzat kendisine de ilettik. Kendisinden de bir düzenleme olacağının sinyallerini almıştık. Geçtiğimiz hafta “Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” Resmi Gazetede yayımlanarak yasalaşmış oldu. Hep birlikte ses yükselttiğimiz ve dile getirdiğimiz bir sorunun çözümüne yönelik bir adım atılması, bizleri çok mutlu etti” dedi.

TURİZMİN İLKELERİNİN DOĞRU BELİRLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Antalya’nın turizm geliriyle şekillenen bir kent olduğunu belirten Başkan Bahar sözlerini şöyle sürdürdü; “Turizmin şekillendirdiği bir kentin ve ekonomik olarak turizme bu kadar bağımlı bir kentin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Antalya’nın uzun vadeli turizm vizyonunun ilkelerinin doğru bir şekilde belirlenmesini istiyor ve buna katkıda bulunmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz yalnızca Antalya’nın değil, Türkiye turizminin tamamına yön verebilecek bir kentin insanlarıyız, bu kentin de en büyük kurumuyuz. Bu nedenle hepimize çok büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Biz Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 61 bin üye sayısını geçmiş bulunmaktayız. Günde ortalama 40-50 yeni üye kuruluşu gerçekleştiriyoruz. 49 meslek grubunun tamamı turizm ile ilgili sektörler olmasa da, doğrudan sektöre hizmet eden oteller, konaklama tesisleri, restoran ve eğlence hizmetleri, seyahat acentesi gruplarındaki üye sayımız 7 bin 250’ye ulaşmış durumdadır. Yani bu 3 meslek gurubumuzdaki üye sayımız, birçok ildeki toplam üye sayısından bile oldukça fazladır. İşte biz böyle bir gücü arkamıza almış bir kurumuz. Dolayısıyla her şeyi başarabilecek güce de sahibiz.

BAKANLIKLARIMIZIN ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ
Resort turizmin başkenti Antalya’da bakanlıklar tarafından hayata geçirilen projeleri önemsediklerini dile getiren Başkan Bahar, “Ulaştırma Bakanlığımızın gerçekleştirdiği proje ile Antalya havalimanı genişletme çalışması büyük bir hızla devam etmektedir. Bir diğer projesi, Antalya-Alanya arası güzergâhında güvenli ve hızlı otoyol projesidir. Proje tamamlandığında turizm, ticaret ve tarım sektörüne hizmet edecektir. Otoyolun hayata geçmesi ile özellikle şehir içi trafiğinde yaşanan trafik yoğunluğuna, ve bu yoğunluğa bağlı gürültü, çevre kirliliği ve emisyon salınımı en aza inecektir. Hemşehrimiz Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma tesisindeki çalışmalar inceledi ve Mart ayında açılacağını, gelecek 50 yıl boyunca Kemer bölgesinin büyüme planları da dahil arıtma altyapısı ihtiyaçlarını karşılayacağını belirtti. Bakanlığımızın, Turizmi 12 aya yaymak, düşük sezonu yüksek haline getirmek ve nitelikli turisti şehrimize çekmek için, ülkemizdeki kazı çalışmalarını ve mevcut kazılarında bütçelerini artırmışlardır. Kazılara ivme ve süreklilik kazandırmak amacıyla da, kazı süreleri 12 aya çıkarılmıştır. Müzelerin dijital platformlara aktarılması ile misafirlerimiz; zamanda geçmişe yolculuk sağlayarak gündelik hayatı, ticareti, sanatı ve mimariyi tekrar yaşayacaklalardır” diye konuştu.

TOPLANTIDA DİLE GETİRİLEN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ATSO TARAFINDAN İLGİLİ MERCİLERE ULAŞTIRILACAK
Başkan Ali Bahar, ATSO 36. Grup Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleştirilen toplantının, turizm sektörü paydaşlarının var olan sorunlarını dile getirmesi bakımından ne kadar gerekli bir toplantı olduğunu görmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. En büyük meslek kuruluşlarından biri olan ATSO tarafından bu toplantıda dile getirilen ve turizm sektörünü ilgilendiren tüm sorunların hem Kültür ve Turizm Bakanlığına hem de ilgili mercilere ulaştırılacağını dile getiren Başkan Bahar, “Sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlarımız karşılaştıkları sıkıntılarla ilgili ATSO’yu her zaman arayabilirler, bizler de ilgili meslek komitelerimizle sorunlarının çözümüne yönelik girişimlerde bulunacağız” dedi.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM - TARİH Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI