beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort
Bugun...



Antalya falezleri tehlike altında mı?

Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu “Antalya Falezlerinde gözlenen tahribatların güncel değerlendirilmesi” konulu rapor hazırladı ve raporu Antalya kamuoyu ile paylaştı.

facebook-paylas
Tarih: 23-03-2026 23:50

Antalya falezleri tehlike altında mı?

ANTALYA FALEZLERİ TEHLİKE ALTINDA!

Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu “Antalya Falezlerinde gözlenen tahribatların güncel değerlendirilmesi” konulu rapor hazırladı ve raporu Antalya kamuoyu ile paylaştı. Raporda dikkat çeken detaylara yer verilirken, falezlere yapılan yapıların söylendiği gibi hafif ve sökülebilir olmadığına değinildi, ‘Demir-çelik gibi malzemelerden yapılması nedeniyle fiilen kalıcı yapılar inşa edildiği açıkça görülmektedir.’ Denildi.

Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu tarafından 2 Mart 2026 tarihli toplantıda alınan karar gereği hazırlanan “Antalya Falezlerinde gözlenen tahribatların güncel değerlendirilmesi raporu” falezlerdeki gerçekleri tüm çıplaklığı ile ortaya koydu. Rapor oluşturulurken su altı, deniz seviyesi ve havadan gerçekleştirilen güncel fotoğraf-video çekimlerinden faydalanıldı, tespitlerde bulunuldu.

YAPILAR KALICI ŞEKİLDE İNŞA EDİLMİŞ!

Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu tarafından açıklanan raporda Antalya falezlerinin yüzünde inşa edilen binalar, güneşlenme platformları, asansörler ve merdivenlerin falezlerin doğal görünümünü bozduğu ve kaya yapısına zarar verdiği ortaya kondu. Raporda bu yapıların “hafif ve sökülebilir” nitelikte olduğu iddia edilmesine rağmen fırtına koşullarına dayanabilmesi amacıyla çelik (demir) malzeme kullanıldığı tespit edildi, ‘Fiilen kalıcı yapılar inşa edildiği açıkça görülmektedir.’ Denildi. Raporun detayında Demir malzemenin tuzlu su ortamında kısa sürede paslanması nedeniyle pasın tufa kayası üzerine aktığı, bu nedenler kaya yapısına ve çevredeki doğal habitata zarar verildiği anlatıldı. Dalga ve fırtına dönemlerinde yapılardan kopan demir parçalarının deniz tabanında biriktiğine dikkat çekildi, doğal kıyı ekosistemine tamamen yabancı olan bu malzemelerin doğada kalıcı tahribat yarattığı da belirtildi.

Raporda Antalya falezlerinin kıyı kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca “kıyı” statüsünde olduğu vurgulanırken, ‘Falezlerin kıyılara uygulanan en katı ve mutlak yapılaşma yasaklarına tabi’ oldu hatırlatıldı. Antalya Falezleri’ni geri dönülemez şekilde tahrip eden bu işgallere karşı önlemler için Antalya Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi göreve davet edildi.

KARAR: İŞGALLER SONLANDIRILMALI!

Falez yüzündeki mağara ve kuytuların yaşam alanı olarak kullanılması Mülki İdare Amirleri koordinasyonunda, Emniyet ve Sahil Güvenlik birimlerinin fiili müdahalesiyle derhal engellenmeli, işgal altındaki tüm alanlar boşaltılmalıdır.

Falez kayalarına zarar verilerek açılan kuyu ve şaftlar ile falez önüne inşa edilen asansör yapıları tamamen sökülmelidir.
Asansörlere ait metal ve mekanik aksam yüzeye çıkarılmalı ve alandan uzaklaştırılmalıdır.
Geriye kalan kuyu (şaft) falezin orijinal yapısına uygun şekilde iri tufa kaya bloklarıyla doldurulmalıdır.
Asansör şaftının denize bağlanan galerileri tufa kayası ile doldurulmalı, denize açılan portal kısmına kaya duvar örülerek kapatılmalıdır.
Kullanılmış olan beton ve benzeri yapay malzemeler kırılarak kaldırılmalı ve alanın doğal süreçlerle kendini onarmasına imkân tanınmalıdır.
Falez önüne inşa edilmiş asansör yapıları tamamen sökülmeli,
Beton temeller kırılarak kaldırılmalı,
Tüm yapay malzemeler falez üst kotuna taşınarak bölgeden uzaklaştırılmalıdır.
Kaynakla birleştirilmiş demir profillerden oluşan çelik konstrüksiyon güneşlenme platformları sökülmeli ve aland
Falezlerin denizden görülen doğal siluetinin korunması amacıyla falez yüzünde yeni yapılaşmaya kesin olarak izin verilmemeli ve mevcut ihlaller Kıyı ve Sit mevzuatı kapsamında "eski hale getirme" ilkesiyle ortadan kaldırılmalıdır.
Tüm bu tasfiye ve ekolojik onarım süreçleri ilgili idarelerce tavizsiz şekilde yürütülmeli; bu tahribatı yaratanlar hakkında anayasal, yasal ve mevzuatla ilgili maddeler uyarınca gerekli adli süreçler başlatılarak alanın düzenli denetimi sağlanmalıdır.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI