|
Tweet |
Arı, ilk günden bu yana Finike halkıyla birlikte çevre mücadelesi yürüttüklerini belirterek, iptal kararının halkın beklentileri doğrultusunda olduğunu söyledi.
Boldağ projesine ilişkin mahkeme kararının önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Arı, aynı sonucun Gökliman bölgesindeki diğer taş ocağı projesi için de çıkmasını beklediklerini ifade etti.
İki Projeye Ortak Tepki
Sürecin başından itibaren bölge halkıyla birlikte hareket ettiklerini belirten Arı, Finike'de düzenlenen protestolarda iki ayrı mermer ocağı projesine karşı çıktıklarını hatırlattı.
Gökliman bölgesinde yan yana planlanan projelerden Boldağ için iptal kararı verildiğini belirten Arı, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Biz Finike'de meydanlara çıktığımızda, bu eşsiz coğrafyanın zarar görmesine neden olacak her iki projeye de karşı durmuştuk. İki ayrı proje olduğu için hukuki süreçler de ayrı yürüdü. Mahkemenin Boldağ mermer ocağıyla ilgili verdiği iptal kararı son derece yerindedir. Hukuka ve halkın beklentilerine uygun olan bu karar, Finike'ye nefes aldırmıştır."
Diğer Proje İçin de Aynı Karar Bekleniyor
Boldağ kararının bölgede sevinç yarattığını kaydeden Arı, Finike'nin tamamen rahatlaması için gözlerin Gökliman'daki diğer taş ocağı projesine çevrildiğini söyledi.
Gökliman'daki taş ocağı projesinin doğaya ve bölgenin görsel bütünlüğüne zarar vereceğini savunan Arı, şu değerlendirmede bulundu:
"Finike'nin tam karşısında yer alan ve cepheden bakıldığında doğaya zarar veren bu alandaki taş ocağı projesi için de benzer bir iptal kararının çıkması hayati önem taşımaktadır. Boldağ için verilen doğru kararın Gökliman'daki diğer proje için de verilmesi, tüm Finike'yi rahatlatacaktır. Haklı mücadelemiz, bölgede mermer ocağı tehdidi kalmayana kadar devam edecektir."
Meclis Gündemine Taşınmıştı
Arı, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yönelik eleştirilerde bulunmuş, mermer ocaklarının yerleşim alanlarına yaklaşmasına tepki göstermişti.
Açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Finike'nin en eski mahallelerinin ve yüzlerce vatandaşımızın yaşadığı evlerin hemen üst kısmında mermer ocağına izin verilmesi; doğanın tahrip edilmesine, tarımın ve hayvancılığın zarar görmesine neden olacaktır. Bizler halkımızın ve doğamızın sesi olmaya, onların haklarını her platformda kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz."