1xbet betist supertotobet
Bugun...



Çetin Osman Budak: Turizmciye destek olmadınız, bari köstek olmayın!

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, 2023 yılı başında uygulanmaya başlanacak Konaklama Vergisi’nin 2024 yılı başına ertelenmesi çağrısı yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 31-10-2022 12:18

Çetin Osman Budak: Turizmciye destek olmadınız, bari köstek olmayın!

Turizm sektörünün pandeminin yaralarını henüz tam olarak saramadığına dikkat çeken Budak, “ 2023 yılı bütçesinde 2,3 milyar lira Konaklama Vergisi toplanması öngörülüyor. Her ne kadar Kültür ve Turizm Bakanı, TÜİK’in şişirdiği turizm geliri rakamları üzerinden başarı öyküleri anlatsa da sektör henüz kayıp geçen iki yılı telafi edebilmiş değil. İktidar turizmciye pandemi boyunca tek bir kuruş hibe desteğinde bulunmadı. Bari Konaklama Vergisini bir yıl erteleyerek, toparlanma sürecinde konaklama tesislerine köstek olmasın” diye konuştu.

“CİRO ÜZERİNDEN VERGİ ADİL DEĞİL”
Ciro üzerinden alınan yüzde iki olarak tahsil edilecek Konaklama Vergisi’nin adil olmadığını dile getiren Budak, “ Birçok ülkede bu vergiler sabit. Turistin yaptığı harcamaya göre değişmiyor. Çok harcayan turistten çok vergi almak, hem turistlerin harcama yapmalarını hem de oteller fiyatlarımızın rekabetçi olmasını engelleyecek. Bizim hedefimiz ülkeye gelen turistin daha fazla harcama yapmasını sağlamak olmalı. Konaklama Vergisi mevcut haliyle bu amaca hizmet etmiyor” dedi.

Türkiye’de öngörülen uygulamanın dünya örnekleriyle çeliştiğine dikkat eden Budak, şöyle konuştu:

“KONAKLAMA VERGİSİ YEREL YÖNETİMLERE AKTARILMALI”
“Konaklama Vergisi uygulayan diğer turizm ülkeleri, elde edilen geliri yerel yönetimlere aktarıyorlar. Bunun nedeni, turizm kentlerinde hizmet kalitesini artırmak ve sürdürülebilir turizmi geliştirmek. Bizdeki tasarım son derece yanlış. Toplanacak vergiler merkezi bütçeye kaynak olarak aktarılacak ve ne için kullanılacağı belli değil. Konaklama Vergisi uygulaması önce 2024 yılına ertelenmeli. Sonrasında da diğer ülkelerde olduğu gibi yerel yönetimlere aktarılacak şekilde yeniden düzenlenmeli. Bütçe açıklarını kapatmak için konaklama vergisi uygulayan tek örnek ülke Yunanistan. Konaklama Vergisinden elde edilecek gelir iktidarın kevgire çevirdiği bütçenin açıklarını kapatmaya yetmez. Bu kaynağın yerel yönetimlere aktarılması, özellikle yaz sezonunda kentlerin olağan nüfusundan çok daha fazla misafire hizmet etmek zorunda kalan belediyeleri bir nebze rahatlatır.”







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI