1xbet betist supertotobet
Bugun...



Mustafa Erdem'den TÜİK verilerine tepki!

Seçim döneminden bu yana, enflasyon ve zam yağmuru altında ezilen milyonlarca memur ve emeklinin kulağı yapılacak ücret artışlarındayken, TÜİK tarafından memur zammını belirleyecek olan 6 aylık enflasyon rakamları için gerekli olan Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığı iddiaları yeniden gündeme geldi.

facebook-paylas
Tarih: 06-07-2023 16:09

Mustafa Erdem'den TÜİK verilerine tepki!

CHP Antalya Milletvekili Mustafa ERDEM, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı Haziran ayı enflasyon verilerine ve uzun süredir Enflasyon Madde Sepeti’ni açıklamamasına tepki göstererek, konuyu TBMM gündemine taşıdı. TÜİK’in Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı Enflasyon Madde Sepeti verilerine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi veren Erdem, “Enflasyon Madde Sepeti verileri de açıklanmazken TÜİK verilerinin güvenilir olduğuna dair sunabileceğiniz kanıt var mı?” diye sordu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunarak Enflasyon Madde Sepeti Verileri’nin önemine dikkat çeken CHP Milletvekili Mustafa Erdem, “TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından 2022 Haziran ayından itibaren “Enflasyon Madde Sepeti Verileri” açıklanmamakta, dolayısıyla alım gücüne yansımanın resmi olarak açıklanmaması belirsizliğe sebep olmaktadır.” dedi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararında DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından istenen bilgilerin TÜİK tarafından elde edilen ve önceki yıllarda da kurum tarafından yayımlanmış olan istatistiksel verilere ilişkin olduğu ve bu bilginin kurumun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgilerden olduğu gerekçesiyle bilgi edinme talebinin reddinin hukuksuz olduğuna ve dava konusu ret işleminin iptaline karar vermişti.

Soru önergesi ile bu konuyu gündeme getiren CHP’li Mustafa ERDEM, “Yargı kararına rağmen; çeşitli temel gıda maddeleri ile ürünlerin ortalama fiyatlarının dönemsel olarak karşılaştırılmasına imkân veren madde fiyat listesinin (enflasyon sepetinin) TÜİK'e göre "yanlış anlaşılma ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet verme" gerekçesiyle halen açıklanmaması, enflasyon verilerini daha da şaibeli hale getirmekte” diyerek TÜİK tarafından bu karara uyulmamasının suç olduğunu belirtti.

5 Temmuz’da açıklanan TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamları ve 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek olan memur maaşları hakkında konuşan CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, “TÜİK’in açıkladığı aylık yüzde 3.92, yıllık yüzde 38.21 enflasyon oranı, saray talimatlı komik rakamlardan ibaret! AKP iktidarının kötü ekonomi yönetimini gizlemeye ve memur ve emekliye verilecek zamların gaspına yönelik olarak hazırlanmış TÜİK verilerini kabul etmiyoruz.” dedi.

Memur maaş zamlarını değerlendiren Erdem; “CHP olarak bizim önerimiz, memur maaşlarının 2012’de olduğu gibi güncel asgari ücretin 2,5 katına göre hesaplanmasıdır. Seçim vaatlerimizden biri olarak asgari ücret önerimiz ise 15 bin tl iken, en düşük memur maaşı buna göre 37500 TL olmalıdır. Dizginlenemeyen enflasyon karşısında olması gereken budur. Kaldı ki, AKP bu düzenlemeyi kendisinin belirlediği güncel asgari ücret üzerinden bile yapsa, en düşük memur maaşının 11402 x 2,5 ’dan 28505 TL olması gerekir. Ama tabi yine yoksulluk sınırının altında kalır. Gördüğünüz gibi AKP iktidarının işçiye, memura, emekliye reva gördüğü sistem bundan ibaret. Amaç vatandaşı yoksullukta eşitleyip, yandaşı zengin etmek!” ifadelerini kullandı.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem’in yazılı soru önergesinde, Bakan Şimşek’in yanıtlaması istediği sorular şöyle: Ankara 6. İdare Mahkemesi 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararına rağmen, TÜİK tarafından ısrarla “Enflasyon Madde Sepeti” verilerinin açıklanmamasının gerekçesi nedir?

Söz konusu yargı kararına uyulmamasına karşı TÜİK Başkanlığı hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

Bağımsız kuruluşlara göre yüzde 8,54 olan Haziran 2023 dönemine ait aylık enflasyonun, TÜİK tarafından yüzde 3,92 olarak açıklanmasıyla, altı aylık enflasyon farkının maaşlara daha az yansıması ve memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam miktarının olması gerekenden daha düşük uygulanması mı amaçlanmaktadır?

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) Haziran 2023 dönemine ait enflasyon oranı yüzde 8.54, yıllık enflasyon ise yüzde 108.58 iken; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları her alanda yüksek enflasyonla boğuşurken TÜİK aradaki uçurum kadar farklı verileri nasıl ve hangi rakamlara göre hazırlamaktadır?

Enflasyon Madde Sepeti verileri de açıklanmazken TÜİK verilerinin güvenilir olduğuna dair sunulabilecek olan kanıtlar nelerdir?

TÜİK tarafından açıklanan 2023 Mayıs ayı enflasyon verilerinin, doğal gaz fiyatları için "sıfır fiyat" yönteminin uygulanmasının etkili olduğu iddiaları doğru mudur? Bu tür iddialar, TÜİK verilerinin şaibeli olduğunun göstergesi değil midir?







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI