1xbet betist supertotobet
Bugun...



TÜİK'e göre tüketici güveni fırladı!

TÜİK revize etti, tüketici güveni fırladı! TÜİK’in dört alt endeksten ikisini güncellediği tüketici güven endeksi, Eylül’de bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında artarak, 82,0 değerine yükseldi.

facebook-paylas
Tarih: 23-09-2020 12:21

TÜİK'e göre tüketici güveni fırladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Güven Endeksi, Eylül 2020 verilerini açıkladı.

TÜİK’in dört alt endeksten ikisini güncellediği tüketici güven endeksi, Eylül’de bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında artarak, 82,0 değerine yükseldi. 

TÜİK’in açıklamasında, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü’nün (European Commission Directorate-General for Economic and Financial Affairs-DG ECFIN) tavsiyeleri doğrultusunda ve endeksin uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla tüketici güven endeksini oluşturan dört alt endeksten ikisinin güncellendiği vurgulandı.

Tüketici güven endeksindeki güncelleme farkı; 22,4 puan!

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre %3,2 oranında arttı; Ağustos ayında 79,4 olan endeks, Eylül ayında 82,0 oldu.

Güncelleme öncesi duruma göre hesaplanan tüketici güven endeksi ise, Eylül ayında bir önceki aya göre %3,7 oranında arttı Ağustos ayında 59,6 olan endex, Eylül ayında 61,8 oldu.

Güncelleme öncesi 61,8 değeriyle, 100 olan iyimserlik sınırının hayli gerisinde kalan tüketici güven endeksi, güncellenmiş haliyle ise 82,0 gibi iyimserlik sınırına daha da yakın bir seviyede oluştu.

Endeks 100’e yaklaştıkça iyimserlik artıyor!

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu gösterirken, benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/beklentisini gösteriyor.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI