1xbet betist supertotobet
Bugun...



Yağmur suyu toplama sistemi olmayana ruhsat verilmeyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara “yağmur suyu toplama sistemi” oluşturma zorunluluğu getirdi. Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, “Bakan Beyin kararına saygı duyuyor ve kararı destekliyoruz. Gelecek nesillere sağlıklı ve kullanılabilir su kaynağı bırakmak, biz yetişkinlerin en büyük görevlerinden biridir.”

facebook-paylas
Tarih: 27-01-2021 19:15

Yağmur suyu toplama sistemi olmayana ruhsat verilmeyecek

Yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu, 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak tüm binaları kapsıyor. Ruhsat vermeye yetkili  kurumlar  daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilme yetkisi verildiği belirtildi

Yeni binalara şart
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara “yağmur suyu toplama sistemi” kurulması zorunluluğu getirildi. Sistemin uygulanması için Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, uygulama doğru ancak; bunun teşvik edilmesi maksatlı, bu tesisi kuran abonelerin su faturaları daha düşük değerden alınmalıdır. Bunun ülkemizde örnekleri mevcuttur. Başkan Sert, “Antalya özelinde ani ve kuvvetli yağışlarla karşı karşıya kaldığımız ortadadır. Ortalama bir yağışta 100-150 kg metrekareye yağmur yağmaktadır. Antalya’ya 1yılda metrekareye ortalama  1068kg yağmur yağmaktadır. Bu kadar yağmuru depolamak için ciddi ve büyük depolar yapmamız gerekmektedir. Depolar dolduktan sonra, fazla yağmur suyunu akıtacağımız bir yağmur toplama alt yapısı gerekmektedir. Maalesef şehrimizin tam anlamıyla böyle bir sistemi yoktur. Resmi kurumların bizden istedikleri hassasiyeti kendilerinin de göstermesi, cadde ve sokaktan akan yağmur sularını sevk etmek ve depolamak amaçlı çalışmalar başlatmaları en büyük dileğimizdir.“

Başkan Sert,”Bu sistem daha çok tropikal iklimler için uygundur. Kurulan sistemler, Antalya da ilk yağan yağmurda dolacaktır. Şehrimizde uygulanması gereken, doğal depolama alanı olan yer altına bu suların inişini kolaylaştıran drenaj sistemleri kurmak olmalıdır.“ dedi.

Bu sorunun ancak yağmur sularının denize akmasının önüne geçilmesi olduğunu belirten Başkan Atılgan Sert, “Yönetim kurulumuz  ile toplantı yapacağız. Antalya şartlarında bunun ne kadar gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini konuşacağız.  Yağmur şebekesi temiz suların biriktiği bir yerdir. Devasa yeraltı ünitelerde bu toplanır. Avrupa da biz bunun örneklerini görebiliyoruz. Ancak bunu Avrupa kentleşmeler ve kentler oluşturma aşamasında bunu  alt yapısını kurmuş ve yeraltı sularının biriktirildiği üniteler oluşturmuş ve yapmış. Bakanlığımızın bu adımı Doğru hamledir. Bir an önce yağmur sularının boşa akmaması için drenajlar kurulması sağlanmalı ve binalarda biriktirilen bu suların da yeraltı havzalarına gitmesini sağlamak gerekiyor. Aksi takdirde bu suları bir kazanda ya da devasa depolarda bekletilmesi mümkün gözükmemektedir.

Yönetmelik, dünyada ve ülkemizde olası  kuraklık sorununun giderek artmasından dolayı sistemin 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması amacıyla “yağmur suyu toplama sistemi” yapılması Ruhsat veren kurum ve kuruluşlar, bu sistemin daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi de verildi.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI